DWQA QuestionsPartaj, proceduri ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Sunt in proces de partaj! Apelul mi-a fost respins la Tribunal si am facut recurs. Instanta nu a tinut cont de cei doi martori prezentati de mine in Apel,desi au venit cu declaratii importante sub juramant si nici de cea de-a doua expertiza din Apel, motivand cu un motiv hilar, cum ca partile trebuie sa isi asume variatiile de curs valutar si criza imobiliara este ceva temporar! Cea de-a doua expertiza a avaluat apartamentul la o valoare de circulatie cu 20.000 de euro mai mica.Am mai achitat si taxa de timbru de 14 milioane plus plata expertizei.
Presedinta completului de judecata, cea care a dat decizia civila finala nu a participat la dezbaterea pe fond a pricinii si doar unul dintre judecatori a fost prezent doar la 3 termene din cele 12 de judecata. Se poate face caz de acest lucru in recurs?
In mod ciudat( sa nu spun dubios) nu am primit comunicarea deciziei judecatoresti, desi aceasta fusese facuta! Am aflat de acest lucru de la terte persoane! M-am interesat la factorii postali si centrul lor de distributie si am fost pus pe drumuri! Dupa 5 drumuri la Tribunal( dosarul era la Executorii civili, responsabila nu era, dosarul nu era, s.a.m.d.) mi s-a spus ca s-a facut o eroare in cazul meu si nu mi-a fost trimisa comunicarea! Se pate face caz si de acest aspect in recurs?
Procesul de la Tribunal a avut 3 termene pentru cereri, desi nici-una dintre parti nu a facut astfel de cereri! Adevarul este ca i s-a facut o favoare avocatului partii adverse, personaj politic si cu functie de raspundere, presedintele unei comisii de consilieri din primaria Bacau.
Avocata mea a dat dovada de noncombat! Desi nu avea nimic in comun cu cauza, avocatul partii adverse a facut mare caz de profilul meu moral, desi nu avea nimic in comun cu cauza, incercand sa ma demonizeze si reusind sa ma puna intr-o lumina nefavorabila! Avocata mea nu a luat atitudine ,desi i-am sugerat acest lucru si cei 2 judecatori nu l-au intrerupt pe avocatul adversar.
Am vrut sa o fac eu, dar nu stiu daca mi se permite acest lucru si in ce imprejurari. Chiar daca am avocat, cand anume pot lua cuvantul in Instanta, venind in completarea avocatului, daca am de facut precizari si ce legi imi permit acest lucru? (ultimul cuvant, primul cuvant, s.a.m.d.).

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In primul rand trebuie sa aveti in vedere reglemetarile cu privire la motivele de recurs:

„Art. 304
Modificarea sau casarea unor hotarari se poate cere in urmatoarele situatii, numai pentru motive de nelegalitate:
1. cand instanta nu a fost alcatuita potrivit dispozitiilor legale;
2. cand hotararea s-a dat de alti judecatori decat cei care au luat parte la dezbaterea in fond a pricinii;
3. cand hotararea s-a dat cu incalcarea competentei altei instante;
4. cand instanta a depasit atributiile puterii judecatoresti;
5. cand, prin hotararea data, instanta a incalcat formele de procedura prevazute sub sanctiunea nulitatii de art. 105 alin. 2;
6. daca instanta a acordat mai mult decat s-a cerut, ori ceea ce nu s-a cerut;
7. cand hotararea nu cuprinde motivele pe care se sprijina sau cand cuprinde motive contradictorii ori straine de natura pricinii;
8. cand instanta, interpretand gresit actul juridic dedus judecatii, a schimbat natura ori intelesul lamurit si vadit neindoielnic al acestuia;
9. cand hotararea pronuntata este lipsita de temei legal ori a fost data cu incalcarea sau aplicarea gresita a legii.”

Prin urmare, in cazul in care cele relatate de catre dvs. s-au petrecut astfel cum le-ati mentionat, atunci desigur ca aveti motive de recurs si in acelasi timp sanse de castig, intrucat asa cum se poate observa, chiar punctul 2 al art. 304 prevede ca motiv de recurs „cand hotararea s-a dat de alti judecatori decat cei care au luat parte la dezbaterea in fond a pricinii.” Necomunicarea nu este un motiv de recurs in sine, insa in situatia in care necitiarea s-a produs sub forma unei incalcari a legii, atunci aceasta problema trebuie mentionata in motivele de recurs.
In legatura cu „luarea cuvantului”, nu este precizata nicio norma cu privire la ordinea sau momentul in care puteti vorbi. In mod normal, atat timp cat aveti avocat atunci sunteti reprezentata in instanta, iar acesta din urma ia cuvantul in numele si pentru dvs, Totusi, nu este prevazuta nicio norma care sa va interzica sa precizati anumite aspecte daca sunteti reprezentata de avocat, insa in mod normal se discuta cu avocatul si acesta precizeaza aspectele comunicate de catre dvs.