DWQA QuestionsPartaj la notar
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Apelez la dvs in speranta ca ma puteti ajuta cu un sfat: am depus in instanta dosarul pentru partaj si primul termen e in decembrie. Fosta sotie m-a contactat si a zis ca vrea sa ne intelegem si sa nu ne judecam in instanta. Am cazut de acord ca ea sa imi plateasca o sulta pentru bunurile comune dobandite impreuna si care au ramas la ea dupa divort, iar intelegerea sa o facem in fata notarului. Practic e vorba de un partaj amiabil la notar. Problema e urmatoarea: fosta sotie a zis ca imi va achita sulta in momentul in care va primi de la instanta decizia prin care se inchide dosarul si ca partile s-au inteles intre ele. Asta inseamna ca eu sa achit in continuare taxa de timbru pentru proces, sa depun la dosar intelegerea semnata in fata notarului si sa astept decizia finala a instantei ca sa primesc banii. Intrebarea mea este: risc ceva daca fac lucrul asta ( semnez si astept sa primesc banii peste o perioada)? Poate sa nu recunoasca actul notarial semnat de ea?
Eu daca imi retrag actiunea de partaj, legea nu imi permite sa mai introduc alta pe aceeasi speta, iar banii i-as recupera daca nu sunt platiti doar prin executor ( ceea ce e posibil sa se intample si in cazul unui proces in instanta care dureaza ).
Vreau sa fiu linistit cand merg la notar sa semnam si sa stiu ca totul e in regula si nu am de ce sa imi fac probleme. Multumesc.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Actul notarial nu are cum sa nu fie recunoscut, insa dezavantajul este ca dvs. va trebui sa astepti sa va dea banii, iar daca nu vrea sa vii dea, va trebui sa o dati in judecata. Faptul ca primeste sau nu decizia instantei nu are importanta, intrucat atat dvs. cat si dansa pot sa mearga la instanta si sa depuna intelegerea, iar astfel sa se incheie dosarul.

Prin urmare, indicat este sa luati banii la momentul semnarii, iar la proces sa mergeti si sa depuneti o cerere de renuntare la judecata, fapt care poate fi prevazut in contractul de partaj ca o obligatie a dvs.

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!