DWQA QuestionsPartaj divort ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

buna seara . intrebarea mea se refera la unele probleme legate de un viitor partaj.
m am casatorit in iulie 2005 si am divortat in 2008 ( 12.02.2008 a fost introdusa actiunea, 01.06.2009 a ramas definitiv divortul). am un copil care a fost incredintat mamei in urma divortului. singurele bunuri ce ar putea fii supuse partajului sunt un teren cumparat de mine in anul 2002, innainte a ne casatorii cu toate ca eram impreuna si un apartament cumparat de catre ea in anul 2006 cand noi deja eram despartiti in fapt. apartamentul a fost cumparat de catre ea pe numele ei (casatoriti fiind) iar contractul contine toate specificatiile cu privire la codul familiei si faptul ca era casatorita. a platit pentru acest apartament integral 62.000 euro nefiind cumparat cu credit ci cu bani imprumutati de catre sora ei. in mod normal nu m as gandii sa cer partajul pe acel apartament dar ulterior introducerii divortului , am cazut intr o plasa a mamei soacre cu care ma intelegeam foarte bine si am imprumutat o pe aceasta cu 20.000 euro bani pe care refuza sa mii mai innapoieze spunandu-mi sa o contactez pe fiica ei (fosta mea sotie). vad in asta singurul mod de a imi recupera banii .intrebarile mele sunt urmatoarele:
1-terenul cumparat de catre mine in 2002 innainte de casatorie este considerat bun comun?
2- cum poate influenta instanta un eventual contract de imprumut facut intre ea si sora ei pe aceea suma? pot prezenta si eu un act identic? cu multumiri

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

in primul rand,daca terenul este cumparat inainte de casatorie,nu poate fi considerat bun comun,ci este bunul dvs. propriu. Apartamentul,in schimb, fiind cumparat in timpul casatoriei,chiar daca erati despartiti in fapt,se bucura de prezumtia de bun comun. Bineinteles,fosta dvs. sotie,poate dovedi ca,desi era casatorita, apartamentul este exclusiv al ei,deoarece contributia i-a apartinut in totalitate. Astfel,prezumtia ca este bun comun este inlaturata,iar instanta va constata ca apartamentul ii apartine in totalitate. Intrebarea mea este,daca soacra dvs. este cea care va datoreaza bani,de ce nu va introduceti o actiune impotriva acesteia? Daca mai aveti intrebari,nu ezitati sa ne contactati. Va multumim.