DWQA QuestionsParasire tara cu copil ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

buna ziua .am o problema cu fosta prietena cu care am un copil si i-am dat consintamintul de a pleca cu copilul in strainatate si nu a mai revenit in tara pentru ai da alt consintamint si este de 3 ani acolo.ce pot sa fac?am stabilit si data tot la notar si pe 01/01/2007 sau 2008 trebuia sa vina pentru alt consintamant.si notarul ia zis ca nu poate sa ai dea doar pe un an dupa care sa vina in tara pt alt consintamint.si acum m-a sunat si mi-a zis ca ai trebuie consintamintul meu sa vina cu fata in tara pt ca altfel nu poate.si ea nu a mai venit inapoi sa ai dau alt consintamant intelegeti.si-a gasit acolo pe cineva si nu a mai venit din spania. si mi-a zis ca cel cu care sta vrea sa treaca fata pe numele lui.este posibil acest lucru?copilul este trecut pe numele meu si am inteles ca ea trebuia sa vina in tara dupa terminarea perioadei pentru care i-am dat consintamintul.si la notar ea zis ca in 01/01/2008 sa vina sa ai fac alta aprobare sa plece cu copilul din afara tari.acum am vb cu ea si mi-a zis ca trebuie sa ai fac o foaie la notar pe numele meu sa poata veni in tara.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Intr-adevar, pentru a putea calatori cu copilul dvs., mamei ii va trebui o declaratie notariala din partea dvs. Totusi, recomandat ar fi sa faceti o declaratie expresa, doar cu privire la aceasta deplasare, eventual sa mentionati exact data la care pleaca si destinatia. Intrucat dvs. sunteti tatal, aveti drepturi parintesti pe care nu le-ati putut efectua din vina mamei. Nu va poate „sterge” ca tata al fetei decat in urma unei sentinte judecatoresti.
Conform Art. 99 din Codul familiei, „De cate ori se iveste neantelegere intre parinti cu privire la exercitiul drepturilor sau la indeplinirea indatoririlor parintesti, autoritatea tutelara, dupa ce asculta pe parinti, hotaraste potrivit cu interesul copilului.”. Astfel, avand in vedere ca va veni in tara, indicat ar fi sa mergeti la Autoritatea tutelara si sa le spuneti despre ce e vorba si in acelasi timp sa formulati cererea in baza art. 99 mentionat anterior. De asemenea, puteti introduce in instanta, o actiune pentru incredintarea minorei, avand in vedere situatia de fapt existenta intre dvs. si copil, intre dvs. si mama si intre mama si copil.