DWQA Questionspana cand se plateste pensia alimentara ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

platesc pensie alimentara pentru fiica mea in varsta de 22 de ani. Sentinta a fost ca aceast[ pensie sa fie platita pana la terrminarea studiilor dar nu mai mult de varsta de 24 de ani. Fiica mea este studenta, dar este si angajata, deci are un venit. }n acest caz se mai plateste pensia?

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Copilul beneficiază de pensie de întreţinere până la majorat, iar copilul major aflat în continuarea studiilor are dreptul de a primi pensie de întreţinere de la părinţii săi până la împlinirea vârstei de 25 ani sau 26 (în cazul studiilor superioare cu o durată mai mare de 5 ani).
Jurisprudenţa a stabilit că dreptul la pensie de întreţinere al copilului devenit major şi aflat în continuarea studiilor trebuie stabilit de o instanţă judecătorească printr-o hotărâre, iar obligaţia de întreţinere a părinţilor faţă de copiii deveniţi majori încetează la terminarea studiilor ori a pregătirii profesionale a acestora, însă nu mai târziu de împlinirea vârstei de 25 de ani.
In cazul dvs situatia pare destul de clara, mai ales ca obligatia de plata a pensiei alimentare a fost stabilita printr-o hotarare judecatoreasca. Este irelevant pentru instanta de judecata posibilitatea sau nu a fiicei dvs de a-si asigura o parte din veniturile necesare, acestea fiind independente de obligatia dvs legala de a pune in executare o hotarare judecatoreasca. Neplata, cu rea-credinta, timp de 2 luni, a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca – astfel cum este si in cazul dvs – constituie infractiunea de abandon da familie, prevazuta si pedepsita de dispozitiile art.305 Cod penal.

Cu stima,
Av. Cristian WINZER