DWQA Questionsobtinerea unui act de identitate ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua! Ce trebuie sa fac prima data si unde sa merg sa aflu ce trebuie sa faca o persoana pentru a obtine un act de identitate. Acea persoana, locuieste acum in Romania,e din Angola si nu a avut certificat de nastere si nici vreun altfel de act care sa-i ateste cetatenia. Multumesc din suflet!

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Actul de identitate se emite doar cetatenilor romani. Prin urmare, prima problema pe care ar trebui sa o rezolvati este cea cu privire la cetatenie. Astfel, se pot ivi doua cazuri:

A.Redobândirea cetăţeniei române de către persoanele care au pierdut cetăţenia română ulterior datei de 22.12.1989

Cetăţenia română se poate acorda persoanelor care au avut această cetăţenie, au pierdut-o după 1989 şi solicită redobândirea, cu păstrarea domiciliului în străinătate, dacă îndeplinesc în mod corespunzător prevederile legale, chiar dacă au o altă cetăţenie.

B. Redobândirea cetăţeniei române de către persoanele care au pierdut-o anterior datei de 22.12.1989

Art.10, introdus în Legea 21/1991 prin OUG nr.43/2003, reglementează în mod expres redobândirea cetăţeniei române de către persoanele care, înainte de 22 decembrie 1989, au pierdut-o din motive neimputabile lor sau le-a fost retrasă fără voia lor, dispoziţii care se aplică şi descendenţilor acestora până la gradul II (nepoţi de fiu/fiică).