DWQA QuestionsObtinere plan parcelar ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

n 2009, am vrut sa-mi asez in cadrul legal (inscrierea in Cartea funciara) terenul forestier dobandit prin succesiune.

Pentru aceasta aveam nevoie, intre altele, de doua documente:

1. Planul de amplasament si delimitare a corpului de proprietate (Planul parcelar).
2. Planul de amplasament a corpului de proprietate (Harta parcelei personale), pe care l-am primit de la Primaria comunei Budeasa (jud. Arges).

Pentru Planul parcelar, primaria a angajat un specialist in topografie, care l-a si realizat. Acesta a pretins insa ca subsemnata trebuie sa achite costul lucrarii, invocand motivul ca sunt prima dintre proprietarii care figureaza in parcela respectiva care a solicitat acest document.

Nu cred ca exista o asemenea prevedere legala, dupa cum nu cred ca primul proprietar care vrea sa indeplineasca prevederile legii trebuie sa fie „pedepsit” pentru comoditatea (lipsa de interes) a celorlalti.

Primaria a invocat lipsa de bani.

Ce este de facut?

Va rog sa-mi dati raspunsul corect, pentru a putea realiza ce mi-am propus: obtinerea Planului parcelar, necesar inscrierii proprietatii in Catrea funciara.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Potrivit dispozitiilor art.4 alin.4 din Regulament privind continutul si modul de întocmire a documentatiilor cadastrale în vederea înscrierii în cartea funciară, proprietarul va suporta costurile aferente materialului si manoperei operatiunilor de materializare a limitelor imobilului.
Pe cale de consecinta, primariei nu ii incumba obligatia de a plati costul planului de amplasament si delimitare a corpului de proprietate, legiuitorul prevazând în sarcina dvs. această obligaţie, ca persoană direct interesată.
Mai mult decât atât, fiind şi vorba despre prima înscriere, cu atât mai mult primul proprietar trebuie să plătească taxa în cauză, lipsa de interes a celorlalte persoane neputând constitui motiv de exonerare de la plata obligaţiei, în condiţiile în care veţi fi beneficiara legală
a dreptului de proprietate asupra imobilului.
In consecinta, pentru a putea realiza ceea ce v-ati propus, respectiv obtinerea planului parcelar necesar inscrierii proprietatii in cartea funciara, trebuie sa platiti costul respectivelor lucrari.