DWQA QuestionsObtinere despagubiri in baza legii 10/2001 ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,
Speta mea este urmatoarea :
Parintii mei au avut o casa in provincie care in 1982 a fost demolata de catre regimul comunist. Au primit la vremea respectiva despagubiri banesti de 82.000 lei ( maximul cat se putea acorda ). Intre timp tatal meu a divortat de mama ( parca prin 1984 ), s-a recasatorit si a decedat acum 2 ani, mama traieste iar eu sunt unicul lor mostenitor. Nu au depus cerere de despagubire in baza Legii 10/2001.
Intrebarea mea este daca se mai poate face ceva in sensul dobandirii de despagubiri ? Poate proces civil urmat eventual de CEDO – daca nu am castig de cauza in Romania ?
Multumesc pentru raspuns,
Cu stima,

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Din păcate legea 10/2001 prevedea un termen in care cererile puteau fi depuse, iar acest termen este depăşit. Mai mult, legea 10/2001 era aplicabila persoanelor care nu au fost despagubite. Pentru a ajunge la etapa procesuala de sesizare a CEDO, atunci va trebui sa treceti mai întâi prin etapele procesuale ale sistemului nostru de drept. In cazul in care veţi avea câştig de cauza, atunci statul va fi obligat la plata unor despagubiri.