DWQA QuestionsO societate (agricola, legea 36/1991 infiintata pe asociere liber consimtita poate fi radiata datorita falimentului?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Consultatie;

Sunt angajat al unei Societati agricole infiintata in conformitate cu Legea 36/1991, constituita pe baza asocierii liber consimtita intre membrii acesteia, si care se afla in proces de insolventa cu intrare in faliment.
Tocmai de aceea astfel de societati, de tip asociativ (ex. Societatile inginerilor, a magistratilor, a medicilor, academica etc.), se inscriu in Registre Speciale de pe langa judecatoriile locale, nu la Oficiul Registrul Comertului (destinat numai societatilor comerciale). In cazul societatilor agricole, acestea se inscriu in Registrul Special al Societatilor Agricole (RSSA).
La art. 64 din Legea 36/1991 se precizeaza situatiile in care societatea agricola asociativa se poate dizolva/desfiinta, iar falimentul datorat insolventei nu se numara printre acestea.

La art. 1(1) din Legea 85/2006 a insolventei se consemneaza ca ea se aplica si societatilor agricole (pozitia 4) !!!.
Deoarece Legea 85 se refera si la posibilitatea de declarare a falimentului, urmat de dizolvare (daca masurile luate nu elimina insolvabilitatea), apare ca falimentul s-ar aplica acelorasi categorii de debitori ca si in cazul insolventei, deci si societatilor agricole.

Membrii societatii agricole sustin ca situatia acesteia trebuie judecata numai in baza legii de infiintare, legea 36/1991, in care insolventa si falimentul nu sunt motive de desfiintare/radiere.
Au dreptate ? Pot evita radiererea in cazul falimentului ?
Ing. Dan Stanescu
Ploiesti, 19.09.2013
Mail : ddanstanescu@yahoo.com

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Legea insolventei nu este tinuta de Statutul asocierii, motiv pentru care ea isi produce separat de ce este mentionat in acel statut. Ca atare, asociatia poate si radiata daca este prevazut astfel de legea nr. 85/2006.

Cu stima,
Echipa CJO.ro