DWQA QuestionsNumarul de angajati este conditionat de cifra de afaceri?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Intentionez sa infiintez o intreprindere individuala care sa functioneze pe baza normei de venit si sa angajez doua persoane cu carte de munca.Exista – desigur – posibilitatea ca, din diverse motive, afacerea sa nu „mearga” cum as dori.
(1) Ca angajator mai am dreptul sa platesc salarii daca intreprinderea are o activitate slaba ( sau inexistenta, fara profit sau fara cifra de afacere ) ?
(2) Exista vreo conditionare ( reglementata legal ) intre cifra de afacere a intreprinderii individuale si numarul de angajati ?
(3) Cate persoane pot sa angajez cu carte de munca in asfel de conditii ?

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

1. Ca angajator va trebui sa platiti salariile, insa odata cu activitatea slaba sau inexistenta puteti lua masuri de scadere a salariilor ca urmare a inactivitatii sau chiar intrarea in somaj tehnic.
2. Din cate cunosc, nu
3. Conform Art. 24 din OUG 44/2008, ” Pentru organizarea si exploatarea intreprinderii sale, intreprinzatorul persoana fizica, in calitate de angajator persoana fizica, poate angaja terte persoane cu contract individual de munca, inregistrat la inspectoratul teritorial de munca, potrivit legii, si poate colabora cu alte PFA, cu alti intreprinzatori persoane fizice titulari ai unor intreprinderi individuale sau reprezentanti ai unor intreprinderi familiale ori cu alte persoane juridice, pentru efectuarea unei activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit potrivit prezentei sectiuni.”
Deci, cate persoane considerati ca este nevoie.