DWQA Questionsnulitate absoluta procedura licitatie?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

in anul 1995 o societate s-a divizat in alte 3 societati, una din acestea primind in activul patrim. un spatiu comercial. inaintea divizarii, acest spatiu a fost vandut catre soc X, care nu a platiti pretul cuvenit in termen de 30 de zile, fapt ce atragea rezolutiunea de drept potrivit clauzelor contractuale. cu toate acestea, soc in patrimoniul careia a intrat spatiul a obtinut hot judec de constatare a rezolutiunii contractului de v-c in 1998.in 1995, parata soc. X a incheiat un contract de credit desi avea cunostinta de sanctiunea rezolutiunii contractului de v-c.banca nu a verficat valabilitatea contractului de credit. mai mult soc, X a garantat creditul, printre altele si cu spatiul comercial in litigiu. contractul de ipoteca asupra spatiului a fost incheiat inainte de contractul de credit.
soc. X a instrainat o parte din spatiu numitilor U.A su U.V.
banca a trimis catre Notariatul de stat o adresa potrivit careia soc X nu are datorii fata de banca, creditul acordat fiind rambursat in totalitate, desi creditul a fost achitat cu o luna mai tarziu fata de momentul in care a fost emisa aceasta adresa.
ulterior soc X a mai incheiat cu banca un nou contract de credit, indicand aceluiasi contract de ipoteca desi creditul anterior fusese achitat, iar ipoteca stingandu-se de drept…(trebuia incheiat un nou contract de ipoteca).
ulterior spatiul este scos la licitatie , si prin ordonanta de adjudecare este atribuit unei pers. Z
societatea ataca ordonanta de adjudecare in t de 40 de zile, insa contestatia sa este respinsa pt lipsa calitatii proc active.
se poate solicita constatarea nulitatii absolute a actelor de executare?…daca acestea sunt lovite de nulitate, ordonanta de adjudecare continua sa-si produca efectele? exista alta solutie pt recuperarea spatiului, tinand cont ca au fost incalcate mai multe dispozitii imperative privind licitatia si adjudecarea tinand cont ca aceste aspecte s-au petrecut la niv anului 1998?impotriva cui se poate formula actiune in constatarea nulitatii absolute?

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Avand in vedere ca aceste fapte s-au petrecut acum 12 ani, nu mai exista cai de atac de urmat. Cea mai indicata ar fi fost o actiune in revendicare, insa in materia vanzarii bunurilor la licitatie legea contine dispozitii speciale si anume ca o astfel de actiune poate fi promovata in termen de 3 ani de la data inscrierii dreptului tertului adjudecatar in cartea funciara.
Si in privinta invocarii nulitatii unor acte de executare silita calea de urmat era contestatia la executare, care nu se mai poate execrcita in acest moment cu succes.