DWQA Questionsnu stiu dc ati primit.. ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

vreau sa va intreb si eu ceva:am avut un prieten 5 ani jumatate,mi-am lasat locul de munca pt a-l urma in orasul lui si pt a lucra cu familia lui(aveau un salon de infrumusetare).tatal lui mi-a facut angajarea(contract de munca fara nici o clauza,pe perioada nedeterminata) ulterior trimitandu-ma la un curs de specializare (cursul fiind gratuit atat timp cat achizitionai produsele de la firma respectiva,ei doar invatandu-te sa le folosesti iar la final primeai o diploma).banii care i-a investit in cursul respectiv(mai precise banii care i-a dat pe produse deoarece produsele si azi sunt la ei la firma) i-a trecut pe firma lui.azi nu mai lucrez la ei adica de cateva luni , dar mi-au spus ca eu trebuie sa le inapoiez banii care i-a investit in specializarea aceea si faptul ca at cand mi-a facut angajarea a platit la stat pentru mine.tin sa mentionez ca in contractul de munca nu era specificat faptul ca eu am obligatia de a ramane la ei o perioada anume(ex un an) si mi-au incheiat cartea de munca normal.doar ca nu inteleg cum adica eu ar trebui sa le dau lor bani cand trusa respectiva a ramas la ei si contactul meu de munca e incheiat de atata timp pt ca au acuma lucrez altundeva tot cu carnet de munca la zi.astept raspunsul dvs.va multumesc mult!!!

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In primul rand trebuia ca in contractul dvs. de munca sa existe o clauza de formare profesionala. In cel de-al doilea rand, conform art. 193 alin. (2) din Codul Muncii, „Modalitatea concretă de formare profesională, drepturile si obligatiile părtilor, durata formării profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesională, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, se stabilesc prin acordul părtilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de muncă.” Mai mult, conform art. 195 alin. 2 din Codul Muncii ” Durata obligatiei salariatului de a presta muncă în favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, precum si orice alte aspecte în legătură cu obligatiile salariatului, ulterioare formării profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de muncă.”

In plus fata de cele precizate, conteaza si motivul incetarii contractului de munca. Insa, atat timp cat dispozitiile legale nu au fost precizate, atunci nu aveti de ce sa va faceti probleme intrucat nu aveti nicio obligatie atat timp cat nu exista un aditional sau clauza care sa mentioneze cele precizate de catre dansii.