DWQA QuestionsNorme amanet ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua
Sunt admin.unei case de amanet si am rugam.sa ma lamuriti daca Politia interp.in mod corect acest art40,alin. 2.din HG 1010 care spune ca:Art. 40.-(1) Pereţii despărţitori ai casei de schimb/amanet treb.să aibă rezistenţa mecanică corespunzăt.claselor prevăzute de Stand.european ENV 1627.(2) Ghişeele de schimb trebuie să fie prevăzute cu geam antiglonţ şi sertar cu preluare indir.a valorilor.Politia interpr.alin.2 din art.mai mentionat ca facand referire la „preluarea indirecta a valorilor”,reiesind din acest context in viziunea dumnealor,ca legiuitorul s-a referit atat la ghiseele de schimb valutar cat si la casele de amanet.
Astfel ma obliga sa dotez casa de amanet cu ghiseu prevazut cu geam antiglont si sertar cu preluare indir. a valorilor.E legal a selecta si desprinde o parte dintr-o norma legala ce face referire in mod expres la ghiseele de schimb si a schimba vointa juridica a legiuit.prin generalizare la alte obiective in baza argument.de preluare indir.a valorilor.La o casa de amanet nu se schimba valori,se incheie contracte si ma intreb pe buna dreptate daca s-ar fi dorit o reglem.in acest sens s-ar fi putut specifica in mod expres dupa cum sa si facut la alin.1.al aceluiasi articol
Art.40.-(1) Pereţii despărţitori ai casei de schimb/amanet trebuie să aibă
rezist.mecanică corespunzăt.claselor prevăzute de Stand. european ori,in alin.2 se vorbeste doar de ghisee de schimb.
Cu stima.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Intr-adevar interpretarea dvs. este corecta. Intrucat exista o diferenta intre case de schimb si amanet si mai mult amanetul nu are un ghiseu de schimb, atunci nu sunteti obligat sa instalati un geam antiglont si sertar pentru preluare. Insa, in situatia in care amanetul dvs. are un ghiseu care face schimburi de valori, atunci trebuie sa va supuneti legii.
In cazul in care Politia va va amenda intrucat nu ati prevazut cele indicate de catre ei, puteti face contestatie in instanta impotriva acestui proces-verbal.