DWQA Questionsnelamuriri la succesiune ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri ! Apreciez foarte mult ajutorul pe care il dati vizitatorilor acestui site minunat !!! As avea si alte nelamuriri, daca nu cer prea mult. Deci,… 1. eu trebuie sa fac vreun act oficial de succesiune cu copilul sotiei mele defuncte,.sau succesiunea i se revine de drept,.fara sa inchei vreun act impreuna cu el ?! 2. este adevarat ca poate pierde drepturile de succesiune in cazul in care in 6 luni de la decesul mamei, nu incheie acest act de succesiune cu mine ?!?! 3.Ma poate el obliga sa vand casa, dobandita impreuna cu mama ei, in cazul in care cere executarea succesiunii, iar eu nu am bani cu ce sa-i platesc ?? 4. ce pot face eu ca sa impiedic vanzarea casei , pentru ca nu voi avea unde sa lovuiesc ?! Va multumesc din nou.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

1. Succesiunea nu ii revine de drept, ci acesta va trebui sa accepte succesiunea in mod direct (la notar) sau in mod indirect (tacit- spre ex. prin preluarea unor bunuri ale mamei sale). Aceleasi metode de acceptare ale succesiunii sunt valabile si pentru dvs.
2. Da, caz in care succesiunea va reveni doar acceptantilor (adica dvs. daca acceptati succesiunea anterior).
3. Nu, intrucat si dvs. aveti un drept asupra casei si acesta nu poate vinde casa fara acordul dvs. decat in cazul in care s-ar dezbate succesiunea si in urma dezbaterii, bunul si acesta ar reveni lui (sau in caz de partaj prin instanta).
4. In situatia in care veti ajunge in instanta, aveti prioritate la dobandirea apartamentului. Totusi, in situatia in care va va fi dvs. incredintat imobilul in calitate de sot supravietuitor si proprietar in acelasi timp, atunci va trebui sa achitati o sulta acestuia (sulta care sa acopere cota lui, de respectiv 3/8 din bun – intrucat dvs. aveti o cota de 1/2 ca proprietar si o cota de 1/4 ca sot supravietuitor din masa succesorala de pe urma sotiei).