DWQA Questionsnelamurire succesiune si societate in nume colectiv
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Sotie legala decedata in 2 dec. 2009, eu am un copil din prima casatorie,ea are unul tot din prima casatorie.
Impreuna avem o casa si o firma la care ea avea 40% din partile sociale conform contractului de societate (SNC) , iar eu 60%.
In termenul legal de 6 luni , nu s-a facut succesiunea directa pentru masa succesorala existenta in acel moment ( casa +firma).
Singura intreprindere fiind o declaratie notariala facuta de mine in interiorul celor 6 luni,prin care eu imi intaresc intentia de a accepta succesiunea tacita prin folosirea casei (in care dealtfel si locuiesc) si a firmei care este activa si pe care o administrez (emit facturi,.platesc utilitati,..etc).
Ceilalti mostenitori legali nu au intreprins nimic in sensul acesta , in termenul de 6 luni de la decesul sotiei.

1.este prea tarziu pentru mine sa ma duc la Reg. Comertului sa transform SNC-ul in SRL cu asociat unic , acest lucru neintamplandu-se in intervalul celor 6 luni ??
2. ce trebuie sa fac ca sa pot sa schimb statutul societatii din SNC in SRL cu as. unic ?
3.se pot considera exclusi de la succesiune mostenitorii legali care nu au intreprins nimic in termenul legal de 6 luni si care nu au fost impiedicati de nimic sa o faca ?!?!
4. ei mai pot face ceva sa-si recapete drepturile succesorale ?
5. daca nu se mai poate face nimic si au pierdut dreptul la succesiune,..se subantelege ca totul imi revine mie ??
5. Eu ma pot considera in continuare in drept la masa succesorala ce-mi revine, doar in baza acelei declaratii notariale ??
Va multumesc f mult si apreciez serviciile pe care le prestati !
cu stima,
Sandu F
Citeste Aici: http://www.cjo.ro/question/811/Drept_Civil-este_suficient#ixzz1PkjpAnCP

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

1. In mod normal trebuia mers dupa expirarea celor 6 luni, insa nu cred ca este prea tarziu (trebuind totusi sa vedeti in mod direct la Registrul Comertului).

2. Cel mai bine ar fi sa mergeti in mod direct la Registrul Comertului si sa va informati sau sa apelati la serviciile acestora de consultanta. In principiu, aveti nevoie de urmatoarele:
-hotarare AGA de schimbare a formei juridice a societatii
-dovada indeplinirii conditiilor de functionare ca societate cu raspundere limitata (capital social minim, numar asociati)
-act constitutiv reactualizat
-declaratii asociati
-cereri
-taxe, timbre judiciare

3. Daca nu au facut niciun act de acceptare tacita sau directa, atunci raspunsul este afirmativ.

4. Nu, daca nu au acceptat in termen si nu dovedesc ca a existat o cauza mai presus de vointa acestora care sa-i impiedice sa accepte succesiunea. Ei ar putea ataca ulterior certificatul dvs. de mostenitor, insa vor trebui sa dovedeasca ca au acceptat succesiunea.

5. Da, va revine intreaga masa succesorala ca unic mostenitor acceptant.

6. Va trebui sa mergeti la notar si sa dezbateti succesiunea, urmand sa va elibereze certificatul de mostenitor asupra intregii mase succesorale.