DWQA Questionsnelamurire la succesiune ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

sotie decedata in 2 dec. 2009, eu am un copil din prima casatorie,ea are unul tot din prima casatorie.
Impreuna avem o casa si o firma la care ea avea 40% di partile sociale conform contractului de societate (SNC).
Dupa 2 iunie (6 luni de la deces) , trebuie sa ma duc la Registrul Comertului pentru a schimba SNC in SRL cu asociat unic (decesul unui asociat) .
In contractul de societate nu este mentionat continuarea firmei cu mostenitorii aociatilor.
Dupa cate stiu eu mostenitorul sotiei, nu a cerut succesiune directa prin notariat si nici tacita nu poate fi, pentru ca nu foloseste bunurile metionate mai sus ( casa si firma).
La RC , acum cateva luni, dorind sa fac schimbarile necesare la firma, mi-au cerut sa vin cu mostenitorul si implicit cu certificatul de mostenitor de la notariat , ca acesta sa poata fi asociat in locul mamei lui si pentru alte modificari necesare.

1. daca pana in 2 iunie 2010, mostenitorul nu cere succesiune in nici un fel , si nici tacita nu poate fi , din motivele aratete mai sus, cum ar trebui sa procedez la reg. comertului , care, repet mi-a cerut sa vin cu mostenitorul si cu certificatul de mostenitor , atata timp cat acesta nu are un astfel de certificat ?
Mentionez ca nu doresc sa devina asociat cu mine !

2. cum dovedesc eu la RC , ca mostenitorul sotiei decedate nu a cerut succesiune in 6 luni de la deces si implicit, masa succesorala din partea sotiei, a ramas libera si deci,..mi se cuvine mie in totalitate ??
Mai simplu, nu exista mostenitori cu acte in regula dupa data de 2 iunie si ca atare pot sa transform SNC-ul meu in SRL cu asociat unic , adica eu.

va multumesc anticipat !
cu stima,
Sandu F

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

1,2. La Registrul Comertului va trebui sa prezentati fie certificatul dvs. de mostenitor in care sunteti precizat doar dvs., fie sa prezentati o adresa de la Camera Notarilor Publici din care sa reiasa ca succesiunea nu a fost dezbatuta si ca urmare nu exista mostenitori acceptanti ai succesiunii fostei sotii. RC nu poate sa va oblige sa prezentati un mostenitor acceptant expres daca nu exista si mai exact doar dvs. sunteti singurul acceptant al mostenirii in mod tacit.