DWQA QuestionsNelamurire in legatura cu un certificat de casatorie incheiata in Filipine ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua. Sunt cetatean roman, rezident in Spania si am incheiat o casatorie cu un cetatean filipinez in Filipine. Sotul meu a intrat in posesia certificatului de casatorie apostilat de ambasada romana si l-a prezentat, impreuna cu alte documente, la ambasada spaniola in vederea solicitarii vizei de reintregire a familiei. Insa acolo i s-a comunicat ca respectivul certificat ar trebui sa fie autentificat in Romania. As avea doua intrebari:
1. Avand in vedere ca ambasada Romaniei reprezinta insusi statul roman, de ce mai e nevoie sa se trimita certificatul deja apostilat in Romania?
2. In cazul in care totusi acest lucru e absolut necesar, ce alte documente ar trebui sa trimit in tara si unde ar trebui depuse de catre un tert, avand in vedere ca eu ma aflu in prezent in Spania.
Va multumesc

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

1. De obicei, pentru recunoasterea internationala, documentele de stare civila, dupa ce li se aplica apostila se traduc in limba tarii de destinatie de catre un traducator autorizat, inclusiv apostila, dupa care se legalizeaza de catre un notar public. Prin urmare, este posibil ca din acest motiv Ambasada sa necesite si legalizarea.
2. Actele difera in functie de ce anume doriti dvs. Spre exemplu, daca doriti recunoasterea casatoriei in Romania, atunci documentele vor diferi in functie daca aveti sau nu domiciliul in Romania. Cei de la Ambasada pot si au obligatia sa va indrume in toate demersurile lor. Prin urmare, puteti solicita mai multe informatii acestora intrucat sunt competenti in a indeplini actiuni raportate la necesitatile dvs.