DWQA QuestionsNastere copil in strainatate si drepturi in Romania
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua! am nevoie de o informatie despre concediul de maternitate. Sunt insarcinata si as dori sa nasc in Franta (Martinica) datorita faptului ca sotul va pleca la munca pentru o perioada determinata (6-7luni) acolo si vreau sa-l insotesc. Nu doresc sa beneficiez de nici un drept in Franta, vreau sa beneficiez de toate drepturile acordate de statul Roman, respectiv concediu de maternitate, concediu de crestere copil de 1 an. Imi doresc doar sa fiu cu sotul cand voi naste si cand se termina perioada de munca a lui sa revenim in romania. Ma gandesc ca as putea merge cu trei luni inainte de nastere in Martinica, insa nu stiu cum pot obtine dupa nastere continuarea concediului de maternitate daca eu voi naste acolo. Ce acte imi trebuie de la spitalul de acolo pentru a le putea trimite in tara sa beneficiez in continuare de concediu de maternitate (postnatal) care a mai ramas. Am citit ca certificatul medical se elibereaza de catre medicul care a a sistat nasterea, insa daca nasc in alta tara sau in cazul asta nu mai beneficiez de condeciu de materninate postnatal si trebuie sa-mi depun direct actele pentru indemnizatie de crestere copil? . Va multumrsc!

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In principiu trebuie sa aveti in vedere ca actele dosarului sunt aceleasi ca si in cazu in care ati fi nascut in Romania (printre care si certificatul de nastere). Cel mai indicat este sa luati legatura in mod direct cu cei de la Primaria de care apartineti pentru a le transmite acestora exact actele necesare.

Insa, trebuie sa aveti in vedere ca pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului, trebuie sa indepliniti conditiile legale prevazute de lege. Problema dumneavoastra necesita o analiza profesionala si detaliata din partea unui avocat, intrucat consecintele juridice sunt direct influentate de examinarea in detaliu a situatiei expuse. Va recomandam serviciul Sfat Juridic PRIVAT care presupune acordarea unei consultatii detaliate si personalizate de catre un avocat.

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!