DWQA Questionsmostenire/succesiune ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

.sa presupunem ca nu se face succesiunea directa si nici tacita in termen de 6 de catre nici unul din mostenitori.

1. ce posibilitate mai au mostenitorii sa intre in posesia masei succesorale ce li se cuvin , dupa trecerea celor 6 luni de la deces ?…chiar niciuna ?????…pierd definitiv si irevocabil aceste drepturi ??…nu exista nioci o portita ulterioara de recuperare ?…nu-mi vine sa cred !!!

B.Sotia decedata , era asociata cu mine la o firma, eram singurii asociati , iar firma , era o societate in nume colectiv (SNC).
2 .Dupa trecerea celor 6 luni,…fara sa se ceara succesiune direct sau tacit de catre mostenitori , se subantelege ca acestia nu mai au nici un drept asupra firmei , niciodata ?
3. Si totusi , pot ei dupa trecerea celor 6 luni sa obtina drepturile ce li se cuvin ,..in vreun fel ,…exista portite legale ???

C. daca eu , in calitate de sot supravietuitor, ma duc la notar si cer sa fac o declaratie notariala de acceptare tacita a succesiunii ce mi se cuvine de pe urma sotiei decedate, atat asupra casei cat si asupora firmei .
4.este suficienta aceasta declaratie notariala , ca dupa trecerea celor 6 luni fara ca mostenitorii din partea ei sa ceara succesiune directa si nici tacita , acestia sa nu ma poata sa aiba nici un drept la firma ???
5. daca intr-adevar nu mai pot avea nici un dept asupra firmei, cota parte din firma ramasa libera , ce i se cuvenea sotiei , o pot insusi eu in totalitate , sau numai 1/4 din masa ei succesorala aferenta firmei ?
Mai exact, conform contractului de societate incheiat intre mine si ea in 1991 cand am infiintat firma si cand noi nu eram casatoriti, ei ii reveneau 40% din beneficii si pierderi iar mie 60%. , nemaiexistand nici o prevedere asupra mostenirilor sau succesiunilor in acest contract de societate (nu statut ca la SRL, pentru ca este SNC) , desi aportul meu la firma, conf. contract soc. este de 70% iar ea 30%.
6. Pot eu continua cu activitatea firmei , fara sa sa mai trebuiasca sa platesc ceva mostenitorilor ei , care , conform legii (se pare), si-au pierdut definitiv drepturile de succesiune ??
7. cu ce document ar trebui sa ma duc la Reg. Comertului ca sa schimb tipul de societate din SNC in SRL cu asociat unic , ca sa dovedeasc ca nu mai sunt succesori legali care poata pretinde ceva ulterior ???…este suficienta declaratia mea notariala , data in intervalul celor 6 luni ?

Tare neclar imi este si v-as fi extraordinar de indatorat , daca mi-ati deslusi toate acestea.
cu multa stima,SF

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

1. In situatia in care succesiunea nu este acceptata in orice fel de catre mostenitori, atunci nu mai exista nicio posibilitate de intrare a posesiei, decat in eventualitatea in care mostenitorul dovedeste ca a fost in imposiblitate de acceptare in acel termen din cauza unor cauze exterioare vointei sale (adica i-a fost imposibil sa accepte mostenirea). Sansele sunt foarte mici de neacceptare a succesiunii mai ales in ce priveste acceptarea tacita („…este tacită când eredele face un act, pe care n-ar putea să-l facă decât în calitatea sa de erede, si care lasă a se presupune neapărat intentia sa de acceptare”). O alta situatie ar fi in care statul ca statul sa nu intre in posesia succesiunii vacante, fapt ce ar determina trecerea unei perioade de timp in care eventual s-ar putea invoca uzucapiunea.
2. Societatile in nume colectiv se dizolva prin decesul unuia dintre asociati, cand, datorita acestor cauze, numarul asociatilor s-a redus la unul singur. O exceptia apare in cazul cand in actul constitutiv exista clauza de continuare cu mostenitorii sau cand asociatul ramas hotaraste continuarea existentei societatii sub forma societatii cu raspundere limitata cu asociat unic. Deci, raspunsul este „da”.
3. Probabil in cazul in care ar solicita repunerea in termenul de acceptare. C. In cazul in care veti fi singurul acceptant, atunci intreaga masa succesorala. In cazul in care nu veti fi singurul acceptant si veti veni in concurs cu fiul, atunci doar cota de 1/4. Cota sotului supravietuitor difera in functie de ceilalti acceptanti ai mostenirii. La notar puteti face doar o acceptare expresa, directa, intrucat acceptarea tacita reprezinta un act care semnifica acceptarea succesiunii – cum ar fi intrarea in posesie si folosirea bunurilor succesiunii, acte de instrainare ale bunurilor succesorale etc.
4. Da, dar trebuie sa aveti in vedere si actul constitutiv al SNC cu privire la decesul unuia dintre asociati.
5,6. Aceste aspecte vi le-am precizat la punctul 3. In cazul in care nu accepta mostenirea, nu aveti ce sa le achitati.
7. In principiu, va trebui sa faceti dovada ca sunteti singurul mostenitor acceptant si ca nu mai sunt alti mostenitori care sa fi acceptat succesiunea. Registrul Comertului este in masura sa va mentioneze ce anume acte trebuie sa prezentati.