DWQA QuestionsMostenire de labunica
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna seara,

Va scriu cu speranta ca poate ma puteti ajuta ca rudele mele sa nu ma lase pe drumuri dupa moartea bunicii mele.
Bunicii mei au 3 copii printre care si mama mea.
In anii 80-90, bunicii mei au cumparat un apartament care pana acum nu a fost intabulat.
Bunicul meu a decedat acum 7 ani si nu s-a facut nicio succesiune.
De curand am aflat ca ceilalti doi copii ai bunicii mele, doresc sa vanda apartamentul dupa moartea bunicii mele si sa ma dea pe mine afara (ingrozitor faptul ca se gandesc deja la asta,desi nu ma mira acest lucru,venind din partea lor). Problema este ca bunica mea este disperata sa imi lase doar mie apartamentul, sa fie sigura ca voi avea unde locui,deoarece eu locuiesc cu ea, imi este ca o mama,si sunt singura care are grija de ea.
Din pacate, stiu ca odata facuta succesiunea in urma bunicului meu,bunica mea va avea doar un sfert din apartament si chiar daca imi va da mie acea parte,tot voi fi si eu obligata sa vand daca restul mostenitorilor doresc asta.

Consultandu-ma cu mai multe persoane am fost sfatuita sa fac ceva, si va scriu in speranta ca dumneavoastra,avocat, stiti daca se poate face acest artificiu sau nu: daca merg cu bunica mea sa intabulam apartamentul pe numele ei(cu certificatul de deces al bunicului),apartamentul devine in totalitate al ei si atunci va putea sa mi-l doneze , cu clauza de intretinere, ca sa nu poata fi atacat de copii ei.
Va rog din suflet sa imi raspundeti daca este adevarat acest lucru, daca nu, ce pot face sa trecem apartamentul pe numele meu?

Doresc sa precizez ca sunt constienta de faptul ca copiii bunicii au dreptul la apartament, dar ei sunt copiii ei doar in acte, iar dorinta bunicii este sa vada apartamentul pe numele meu! Va rog sa ma credeti ca suntem disperate,pt ca in momentul de fata noi suntem

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Acel artificiu ar putea fi rasturnat deoarece ceilalti mostenitori, daca au acceptat mostenirea de pe urma bunicului, ar putea sa atace inscrierea in Cartea funciara. In plus, donatia dvs. ar putea fi atacata deoarece este in linie directa.

Cea mai buna cale ar fi vanzarea-cumpararea, insa daca va vinde dvs. va putea sa fie calificata ca o donatie ascunsa daca nu se poate face dovada posibilitatii de plata a cotei bunicii. Dobandind cota bunicii si adunand-o cu cota mamei dvs., atunci ati avea majoritate si la un eventual partaj ati putea solicita apartamentul in natura.

Apartamentul nu se poate vinde daca toti proprietarii nu cad de acord!

Cu stima,
Echipa CJO.ro