DWQA QuestionsMostenire
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Am plecat din tara in Sept.1989.Anterior,cu 3 ani,am inceput sa renovez o jumatate din casa o matusa dorea sa mi-o lase mostenire,impreuna cu curtea si gradina aferenta.Am terminat lucrarea,iar dupa 7 luni am plecat definitiv in USA.Am fost obligat,de autoritati sa semnez un angajament ca renunt la orice viitoare mostenire.Casa era inscrisa pe numele matusi. Tatal meu sa recasatorit cu citiva ani anteriori plecarii mele.In NOI.1989 a murit unchiul meu(sotul matusi si fratele tatalui meu),in IUL,1990 a murit matusa iar in MAR.1991 a decedat tatal meu.In OCT.1991 a fost inregistrat la notariat, un certificat de mostenitor pe numele sotiei tatalui meu(ca unica mostenitoare). Datele de deces sint incorecte:apare ca matusa a decedat 4 luni dupa decesul tatalui meu in 1991 iar pe verso se mentioneaza ca eu(aici numele meu e inscris gresit) sint strain de mostenire prin neacceptare comf.art.700 c.civ. Nu am fost anuntat in nici un fel despre aceasta situatie.In 2005 apare un inscris in cartea funcira ca proprietatea a fost vinduta unor rude a sotiei mostenitoare cu uzufruct viager.
As dori sa stiu ce drepturi am eu ca ruda de singe a defunctiilor si ce sanse am de a corecta nedreptatea dupa atitia ani.

2 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

In cazul in care ati acceptat succesiunea dupa tatal dvs. in mod indirect (spre ex. ati achitat taxele la casa, ati preluat un bun ce apartinea tatalui dupa moartea acestuia) sau direct (ceea ce din declaratiile dvs. nu s-a intamplat – in sensul in care ati fi mers la notar sau la ambasada in vederea acceptarii succesiunii dupa tata in termen de 6 luni), atunci ati avea drepturi la mostenire in calitate de fiica, putand solicita chiar anularea certificatului de mostenitor.

In caz contrar nu ati mai avea niciun drept ca urmare a neacceptarii succesiune in termenul de 6 luni de la moartea tatalui dvs.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Calitatea dvs. de succesibil poate fi confirmata tacit daca ulterior decesului tatalui dvs. ati revenit in tara, ati stat o perioada de timp si v-ati comportat ca un mostenitor al antecesorului dvs.

Din pacate, sesizarea instantei cu o actiune prin care sa solicitati nulitatea relativa a certificatului de mostenitor si includerea dvs. ca mostenitor acceptant ( chiar daca faceti dovada celor mentionate mai sus) ar fi sortita esecului avand in vedere termenul de prescriptie.

Av. Paula Nedelcu