DWQA Questionsmostenire
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

In 1969 parintii mei au achizitionat un apartament la care au platit un avans, restul fiind platit cu un credit pe 20 ani. In 1970 tatal meu s-a pensinat pe caz de boala, iar in 1974 a decedat. La succesiunea deschisa dupa decesul tatei au fost trecuti ca mostenitori: mama, eu si sora mea (copii proveniti din casatoria celor doi) si doi copii ai tatei dintr-o casatorie anterioara, copii care se aflau in intretinerea mamei lor.
Ratele la casa si celelalte cheltuieli au fost platite de mama, iar acum 2 ani sora mea buna a renovat complet apartamentul.
Va rog sa imi spuneti, in situatia decesului mamei, ce drepturi mai au „fratii” din partea tatei asupra imobilului mamei. Mentionez ca nu am pastrat legatura cu ei si nu stiu nici unde locuiesc si nici cum ar trebui procedat in cazul deschiderii succesiunii dupa mama. Legea care prevede prescriptia drepturilor in cazul in care un bun nu e revendicat un interval mai mare de 30 ani e valabila si in acest caz? Cum trebuie sa procedez ca sa dovedesc asta in conditiile in care nu stiu de unde sa ii iau pe cei doi „frati” si nici nu stiu ce pretentii pot emite? Faptul ca mama a platit singura 25 ani apartamentul cum ne poate ajuta?

Multumesc pentru ajutor.

3 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

La fisc apar si fratii vitregi ca coproprietari la apartament. In cazul in care am dori sa instrainam imobilul dupa decesul mamei, nu putem fara ei, desi ei nu au participat la nici o cheltuiala / intretinere a acestuia.
Ce solutii exista de a deveni proprietari doar noi, fara ei, in conditiile in care nu stiu cum/ unde ii putem contacta pentru a vedea daca ne putem intelege omeneste?

Multumesc inca o data pentru ajutor

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Din pacate nu puteti vinde fara acestia, decat cota dvs. din casa. Acestia v-ar putea ceda cotele lor in mod amiabil insa va trebui ca mai intai sa faceti demersuri cu privire la domiciliile acestora ( la evidenta populatiei, la Politie etc.). O varianta ar fi sa faceti si o actiune in instanta urmand ca in situatia in care nu se va afla domiciliul paratilor, sa se dispuna citarea prin publicitate a acestora. Desigur, ca o astfel de actiune este de durata, intelegere amiabila producandu-se imediat (ca efecte).

Va recomandam [link url=http://www.cjo.ro/urgenta] Consultanta Juridica INDIVIDUALA[/link]

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Daca fratii dvs. dupa tata si-ar reclama drepturile in instanta, acestora nu li s-ar putea opune prescriptia, deoarece ar fi vorba despre o actiune in revendicare iar aceasta este imprescriptibila. Ati putea opune uzucapiunea (prescriptia achizitiva) cu sanse de reusita,desi situatia nu este una certa, solutia diferind de la speta la speta. In general, este considerat ca posesia coproprietarilor este echivoca si nu poate duce la dobandirea proprietatii prin uzucapiune, insa exista si decizii contrare, care au considerat ca o astfel de posesie poate fi intervertita intr-una utila.
In cazul deschiderii succesiunii dupa mama dvs. acei frati vitregi nu au niciun drept, cotele lor s-au calculat definitiv la moartea tatalui dvs. si in mod exclusiv asupra partii care era in proprietatea dansului. Asadar, doar dvs. si sora dvs. aveti drepturi succesorale in eventualitatea mortii mamei dvs.