DWQA Questionsmodificari inscrieri proprietate ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,
As dori sa ma sprijiniti in rezolvarea urmatoarelor probleme.
1. Cu se poate indrepta o greseala de neconcordanta intre teren si evidentele primariei (corecte) si certificatul de mostenitor, respectiv schita cadastrala (incorecte) privind numerotarea unei tarlale (parcela fiind corecta) – adica in evidentele primariei : tarla 57, parcela 679/143, iar actele posesorului : T 56, P 679/143?
2. Cum se poate corecta, respectiv reorenta pe teren o suprafata de teren care la succesiune si iesirea din indiviziune s-au atribuit parcele una dupa alta (fiind 4 parcele), din care cauza numai prima parcela are iesire la drumul comunal, celelalte parcele nu au drum si acces. Corect si dorinta noastra este sa fie distribuite de-a lungul drumului comunal in felul acesta toti avem acces la drum.
3. Daca am iesit din indiviziune mai suntem conditionati in actiuni de ceilalti mostenitori care sunt mai dificili in a se deplasa avand probleme de sanatate?,
4. Ce demersuri putem face si modele de cereri de actiuni pentru fiecare caz in parte.

Va multumim.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

1,3. Cel mai indicat ar fi sa rezolvati aceasta problema la Cartea Funciara printr-o cerere de indreptare a erorilor. Aceeasi cerere se poate aplica si in cazul Primariei. Cel mai indicat ar fi sa aveti o discutie in prealabil cu acestia, intrucat se poate face o indreptare pe cale amiabila daca exista erori materiale la nivelul inscrisurilor. In cazul in care nu ajungeti la o intelegere amiabila, atunci puteti formula o actiune in rectificare de carte funciara. In cazul in care eroare este la nivelul cadastrului, atunci OCPI poate sa il oblige pe cadastrist sa indrepte eroarea, cu acordul proprietarului. In final ati putea intreoduce in instanta, anularea cadastrului si cartii funciare gresite. Desigur, ca aceste actiuni se aplica raportat la situatia concreta. Totusi, nu este nevoie de acordul celorlalti mostenitori, intrucat actiunea va fi introdusa de catre proprietarul afectat impotriva inscrierilor de la nivelul cartii funciare.
2. Dupa ce iesiti din indiviziune si se imparte terenul intre mostenitori, atunci fiecare dintre mostenitori devine proprietar asupra terenului dobandit in urma partajului. Prin urmare, orice actiune ce tine de terenul propriu fiecaruia se rezolva de proprietarul terenului respectiv.