DWQA QuestionsModificare salariu ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

buna ziua,

va scriu in legatura cu o problema legata de locul de munca. sunt in actualul loc de munca de mai bine de 2 ani. am venitul impartit in 2, cartea de munca – 8 milioane, si restul pe drapturi de autor. zilele trecute mi s-a facut propunerea de a ramane doar cu venitul de pe cartea de munca, cu aproapre acelasi volum de munca, diferenta fiind extrem de mica. intrebearea mea este ce se poate face in aceasta situatie? ma poate cineva obliga sa accept popunerea? ce se intampla daca nu o accept? pot solicita scoaterea in somaj? se poate solicita un nr de salrii in avans?

Va multumesc.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In primul rand trebuie sa aveti in vedere dispozitiile Art. 38 din Codul muncii care prevad: „Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.”.
Totusi, salariul de baza se poate modifica, de comun acord, fara a intra sub incidenta art.38 din Codul muncii. In situatia in care suferiti un abuz din partea angajatorului, puteti incepe prin a formula o sesizare catre ITM si ulterior eventual sa actionati in instanta.
In ce priveste somajul, „somerul” este persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
– nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj ce i s-ar cuveni potrivit legii
– este apta pentru prestarea unei munci – din punct de vedere medical
are varsta de minim 16 ani
– nu indeplineste conditiile de pensionare
– este disponibila sa inceapa lucrul in perioada imediat urmatoare daca s-ar gasi un loc de munca
– este inregistrata la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca sau la alt furnizor de servicii de ocupare.
Deci, pentru a beneficia de somaj va trebui sa indepliniti aceste conditii.
Relativ la numarul de salarii, puteti ajunge si la acest timp de intelegere cu angajatorul in cazul in care vreti sa va dati demisia sau pentru a nu actiona in instanta sau pentru orice alta cauza care ar sta la baza intelegerii dvs.