DWQA Questionsmicsorarea pensiei alimentare
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna seara.Am si eu o intrebare referitor la micsorarea pensiei alimentare. Sunt in divort cu sotul si avem impreuna un baietel de 1 anisor.Am intentat proces pt pensia alimentara datorata minorului.Am primit comunicarea prin care instanta a hotarat suma care trebuie sa o dea lunar sotul meu(ADICA 25% din veniturile lui 480 ron). In cazul in care el mai face un copil cu femeia cu care loc in concubinaj poate sa depuna o actiune de micsorare a pensiei alimentare pt fiul meu?

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Conform Codului Familiei, „Art. 94
Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati.
Instanta judecatoreasca va putea mari sau micsora obligatia de intretinere sau hotara incetarea ei, dupa cum se schimba mijloacele celui care da intretinerea sau nevoia celui ce o primeste.
Cand intretinerea este datorata de parinte sau de cel care infiaza, ea se stabileste pana la o patrime din castigul sau din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii.”
Deci, in cazul in care „mijloacele” tatalui se micsoreaza intrucat a mai dat nastere unul alt copil, exista nesansa ca suma de 25% din salariu sa fie micsorata.