DWQA QuestionsMai pot primi garantia inapoi-ctr inchiriere?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Am inchiriat o garsoniera pt 1 an. Intre timp a intervenit o situatie neasteptata si a trebuit sa ma mut dupa 7 luni. In contract era prevazut sa anunt cu 2 luni inainte insa nu am avut cum si am pus problema garantiei cu dna proprietar si a zis ca e ok, „se bucura”pt mine ca mi-am luat casa si nu mai stau cu chirie. Dupa ce am predat garsoniera in perfecta stare si cu utilitatile la zi dna proprietar nu m-a mai sunat nici macar sa imi spuna ce a mai venit de plata. Am sunat-o eu dupa o luna si mi-a spus ca ea s-a achitat fata de mine dar totusi o sa primesc un tel de la fata dansei care era proprietarul locatiei. M-a ignorat total. nu am primit niciun tel nici dupa ce am sunat a doua oara. In ctr sg chestii despre garantie sunt urm: „cu titlu de garantie pt repararea prejudiciilor aduse imobilului la data incheierii ctr locatarul pune la dispoz propr o garantie de x euro” si ” in caz de neplata la termen a sumelor datorate de locatar proprietarul isi rezerva dreptul de a solicita instantei obligarea locatarului la plata sumelor datorate…..iar aceste sume vor fi imputate in primul rand din garantie”. Nu am ramas cu nicio datorie iar ctr nu a fost inregistrat la adm financiara deloc, este un ctr intre parti, doar cu semnatura. Vreau sa ii fac reclamatie la fisc ca nu a platit impozit si era obligatia dansei sa se ocupe, NU a mea!! ma deranjeaza ignoranta asta totala si lacomia si nu am de gand sa las lucrurile asa cgiar dc ma va costa mai scump sa ii fac o reclamatie. Ce ma sfatuiti sa fac? sau ce sanse am? Multumesc

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In primul rand va recomand sa cititi cu atentie contractul, mai ales in ce priveste orice clauza relativa la garantie. Sfatul meu este ca mai intai sa incercati sa mai discutati inca o data cu proprietara. In cazul in care nu reusiti, atunci ar trebui sa-i trimiteti o notificare prin care sa-i puneti in vedere plata garantiei. Ca o ultima optiune, ati putea sa o chemati in instanta pe proprietara pentru a fi obligata la predarea garantiei.

Insa, pentru a face aceste demersuri trebuie sa fiti sigura ca nu vi se poate imputa nicio obligatie dvs. relativa la contract. Spre ex., sa aveti o dovada ca ati platiti chiria pana in luna a 7a sau ca ati cazut de comun acord cu privire la rezilierea contractului.