DWQA Questionsmai am dreptul la mostenire?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Sora mamei mele, doamna N. a decedat in anul 1992, aceasta a fost casatorita cu un domn B. ,dar nu au avut copii. In anul 1996 acest domn a deschis procedura de succesiune in urma careia a fost declarat unicul mostenitor. In actul notarial respectiv, acesta, impreuna cu alti doi martori au declarat ca nu mai exista alti mostenitori. Domnul B, pe baza certificatului de mostenitor emis in 1996 i-au fost retrocedate anumite proprietati.

Alte precizari :
Mama mea care a decedat in 1990, a trait din 1973 in Chicago, USA.
Deasemenea si eu am domiciulul tot in USA.
Domnul B si Doamna N au fost casatoriti legal in Romania. Domicilul domnului B este in Bucuresti. Noi am fost informati de Domnul B, cand a murit matusa(doamna N) dar nu am putut ajunge la inmormantare, dar cand a deschis succesiunea nu am fost contactati. Dupa anul 2000 am mai avut cateva contacte cu domnul B, schimburi de scrisori si chiar am ajuns in Romania in 2008, unde am constatat ca noi trebuia sa beneficiem de pe urma mostenirii lasate de doamna B. Nu am facut atunci nici un demers deoarece am convenit verbal cu domnul B sa primim o compensatie materiala ( in bani) in urma vanzarii unui apartament.

Avand in vedere aceste aspecte ( declaratie neadevarata a domnului B) eu ca nepot al doamnei N, mai pot face ceva pentru a emite pretentii la mostenire, la anularea certificatului de mostenitor emis in 1996 sau eventual deschiderea unei actiuni in instanta pentru impartirea bunurilor dobandite de Domnul B, pe baza certificatului de mostenitor emis in 1996 ??
Daca da, care ar fi fost cota parte din mostenire care imi revine ca si nepot al doamnei N si care ar fi pasii de urmat ?

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In cazul dvs. s-ar putea formula o actiune in anulare, cota fiind de 3/4 din mostenirea ramasa de pe urma surorii (daca nu exista alti mostenitori in afara de sotul supravietuitor). Insa, pentru a formula aceasta actiune in acest sens, trebuie sa dovediti ca sora doamnei N. a acceptat succesiunea in 1996 de pe urma surorii sale (tacit sau expres).

Indicat este sa luati legatura si cu un avocat!

Cu stima,
Av. Cristian Barcan
avocat@cjo.ro