DWQA Questionsma poate dezmosteni?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,

Va rog, daca puteti, sa ma ajutati intr-o problema de mostenire.In 1986 am primit drept mostenire de la tatal mamei mele (moarta in 1980) o casa si pamantul aferent.Tatal meu a spus ca nu exista niciun certificat de mostenire si m-am trezit ca la cartea funciara casa apare pe numele lui.Din intamplare am gasit anul trecut certifivatul de mostenitor printre lucrurile tatalui mei care in momentul respectiv se afla la inchisoare. Surpriza totala. In certificat scrie ca tatal meu impreuna cu mama mea a construit casa pe terenul bunicului meu , tatal meu renunta la succesiune dar ramane cu jumatate din casa.In foaia de proprietate scrie asa – la 16 august 1968 in baza adresei CAP zarand Brad, nr. 549/1968, asupra imobilului nr A+ 1 , se intabuleaza dreptul de proprietate cu titlul de cumparare in favoarea lui Florea Rusalin (tatal mamei mele).In 27 mai 1971 gireaza imobilul in favoarea CEC Brad.Asta nu dovedeste ca in 1968 casa exista? In 2005 tatal meu imi face contract de intretinere pe aceasta casa si acum m-a dat in judecata ca sa ma dezmosteneasca si m-a scos afara din casa impreuna cu sotul meu si cu copilul de 1 an.Cum pot ataca certificatl de mostenitor ca sa arat ca aceasta casa a fost a bunicului meu mort in 1986 si ca tatal meu nu are niciun drept acolo deoarece mama mea a murit in 1980?
Va rog din suflet sa ma ajutati.Multumesc

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

In primul rand trebuie sa va spun ca in drept notiunea de imobil are atat sensul de teren,cat si cel de casa. In al doilea rand spuneti ca tatal dvs. a renuntat la succesiune. Succesiunea cui? Daca este vorba de mostenirea bunicului din partea mamei nu avea la ce sa renunte, deoarece nu are niciun drept in calitate de ginere. Daca aveti un act care arata ca bunicul dvs. a girat cu imobilul in 1971, verificati daca este vorba de un teren sau si de casa de pe acest teren. Tatal dvs. nu are cum sa va dezmosteneasca din timpul vietii si oricum,copiii care sunt dezmosteniti au totusi dreptul la rezerva. Totodata,asigurati-va ca intr-adevar tatal dvs. nu a construit acea casa impreuna cu mama dvs. Daca intr-adevar au construit-o impreuna, atunci tatal dvs. ar avea dreptul la jumatate din casa,nu si din teren.
Daca tatal dvs. are certificat de mostenitor de pe urma bunicului dvs. fara sa fie indreptatit la acest lucru puteti cere anularea acestui act in fata instantei de judecata.