DWQA QuestionsLitigiu de munca ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua! Intentionez sa deschid o actiune in instanta (litigiu de munca)contra fostului angajator pentru plata salariilor restante pe lunile februarie si martie 2009,precum si a contravalorii CO neefectuat pe anul 2009 corespunzator perioadei lucrate (01.01-01.06.2009).
Intrebari:
1.Pot solicita instantei plata de daune-interese pentru prejudiciul cauzat prin neplata salariului,conform art.161 alin.(4) Codul Muncii?
2.Daca raspunsul este afirmativ,pot cere doar dobanda legala conform OG nr.9/2000,aprobata prin Legea nr.356/2002 sau pot solicita si repararea prejudiciului cauzat prin imosibilitatea achitarii la termen a doua rate consecutive la creditul contractat la banca,neachitare datorata neplatii salariului si in urma careia creditul a fost declarat scadent integral si urmeaza a fi executat silit?
3.Daca acest lucru este posibil,trebuie sa optez intre dobanda legala si despagubirile amintite mai sus sau pot fi solicitate impreuna,ca avand temeiuri juridice diferite (raspundere civila contractuala,respectiv delictuala)?
4.In cazul dobanzii legale,punerea in intarziere a angajatorului o reprezenta doar data introducerii actiunii in instanta,data de la care curge dobanda datorata sau o alta data (ex.data incetarii raporturilor de munca)?
Va multumesc anticipat!
Cu respect,Eugen Crismaru.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Intr-adevar, conform dispozitiilor art. 161 alin.4 C.M., neplata salariului poate determina obligarea angajatorului la plata de daune interese, în vederea repararii prejudiciului produs salariatului.
Aceasta inseamna ca dvs sunteti indreptatit in a solicita salariile neplatite de catre anagajator – actualizate, majorate si indexate.

In ce priveste despagubirile, puteti solicita despagubiri morale, intrucat noi consideram ca ratele neplatite nu pot fi acordate pe calea daunelor materiale.

Dreptul muncii prevede norme speciale de drept, care se aplica in cazul conflictelor bazate pe raporturi de munca. Astfel ca, unele reguli din dreptul civil cum ar fi punerea in intarziere sau dobanda legala nu sunt aplicabile in dreptul muncii intrucat nu este un raport de drept civil ci un raport (contract) de dreptul muncii.