DWQA QuestionsLiber de sarbatoare religioasa, alta decat cea crestina
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Sunt de religie musulmana iar firma nu mi a acordat niciodata liber de sarbatorile mele (Ramazan si Kurban Bayram), motivand faptul ca oricum am avut liber de Craciun si de Pasti. Eu nu sarbatoresc nici Pastele si nici Craciunul, dar intrucat firma nu lucreaza in acele zile, sa inteleg ca nu am posibilitatea sa merg acasa de sarbatori (nu e relevant, dar sunt relocata la 700km de casa). Art. 134 din Codul Muncii mi a dat impresia ca as avea dreptul la sarbatoare legala fara a imi lua concediu.

3 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Intr-adevar conform art. 134 din Codul Muncii Dvs. aveti dreptul la doua zile libere pentru cele 3 sarbatori religioase.
Astfel, conform alin. 1 al art. 134, Dvs. aveti dreptul la” 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.”
Prin urmare, zilele libere nu trebuie sa se imputa asupra concediului, intrucat Dvs. aveti dreptul la 2 zile libere pentru cele 3 sarbatori religioase. Pe langa aceste 2 zile, desigur ca se vor aplica si celelalte zile libere (spre ex. 1 Decembrie).

Va recomandam [link url=http://www.cjo.ro/urgenta] Consultanta Juridica INDIVIDUALA si URGENTA[/link]

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Ar mai fi problema Craciunului si Pastelui, nu imi este clar daca eu beneficiez de aceste zile in loc de Craciun si Paste (la resurse umane mi s a spus ca nu se poate sa am mai multe zile de sarbatoare decat crestinii, ceea ce mi se pare corect, ori cum de Paste si de Craciun nu munceste nimeni, nu am ce sa fac si ttebuie iar sa mi iau din zilele de concediu…. Eu am inteles ca teoretic am dreptul sa imi tin sarbatorile, dar practic nu este posibil pentru ca nimeni nu stie foarte clar cum se compenseaza acele zile, daca le tin in loc de sarbatorile crestine sau le am in plus fata de ele (nedrept fata de crestini in acest caz)…

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Faptul ca nu se lucreaza in zilele de Craciun si Pasti nu va afecteaza pe Dvs. in sens negativ, adica faptul ca si Dvs. beneficiati de zilele respective nu inseamna ca vi se scad zilele la care aveti dreptul. Aceste aspecte sunt relevate si de Contractul Colectiv de Munca la Nivel National (pe langa normele din Codul Muncii) care prevede:

„ART.53

(1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
– 1 si 2 ianuarie;
– prima si a doua zi de Pasti;
– 1 Mai;
– 1 Decembrie;
– prima si a doua zi de Craciun;
– 2 zile pentru fiecare dintre cele doua sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.”

Prin urmare, Dvs. indiferent de ce anume sarbatoresc crestini-ortodoxi, Dvs. aveti oricum dreptul la cele 2 zile aferente Craciuniului si Pastelui religiei Dvs.

Va recomandam [link url=http://www.cjo.ro/urgenta] Consultanta Juridica INDIVIDUALA si URGENTA[/link]