DWQA QuestionsLewgea 422/2001 ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,

ma numesc Neacsu Gheorghe sunt domiciliat in Bucuresti, b-dul Ceahlaul nr. 21, bloc 67, etaj 2, ap. 17, sector 6 si doresc sa va retin atentia cu o problema din sfera d-voastra de activitate.

Recent am mostenit un apartament situat intr-un imobil care se regaseste pe lista monumentelor istorice din Bucuresti, intocmita de directia de specialitate din Ministerul Culturii si Cultelor.
In conformitate cu art. 42 alin. (1) din legea 422/2001 republicata:

„Sunt scutite de la plata taxelor de timbru persoanele fizice sau juridice care dobândesc prin mostenire un bun imobil clasat ca monument istoric, utilizat ca locuinta sau pentru activitati necomerciale si care se angajeaza în scris la directia pentru cultura, culte si patrimoniul cultural national în al carei teritoriu de competenta se afla bunul imobil în cauza, sa execute în termen de 12 luni, lucrarile de restaurare si consolidare stabilite prin documentatie tehnica aprobata si avizata în conditiile legii.”

Intamplator, imobilul in care este situat apartamentul mostenit de mine (pentru care din pacate, am platit deja taxele de timbru) va intra in consolidare anul acesta, fiind deja intocmita documentatia tehnica de catre Institutul Proiect Bucuresti, iar directia investitii – serviciul consolidari din Primaria Generala a Municipiului Bucuresti va lansa in cel mai scurt timp licitatia pentru executia lucrarii. Plata lucrarilor de consolidare se suporta de catre proprietari, in totalitate, in rate, pe 25 de ani.
Pe cale de consecinta, va rog sa-mi spuneti daca ma incadrez in conditiile legii, daca pot solicita restituirea taxelor de timbru platite de mine la notar si de asemenea ce formalitati trebuie indeplinite. Precizez faptul ca am luat legatura cu notarul care mi-a inlesnit obtirea mostenirii, numai ca dumnealui mi-a spus ca atata vreme cat termenul de „taxa de timbru” nu se mai foloseste (acum se vorbeste despre comision noptarial) articolul 42 din legea 422/2001 ramane fara obiect. Asa sa fie?

Va multumesc anticipat in speranta ca voi gasi intelegere din partea d-voastra.

Neacsu Gheorghe

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

apreciez ca trebuie sa se facă o diferenţa între onorariul notarului si taxele ce trebuiesc plătite. Este de la sine înţeles ca notarul poate percepe un onorariu pentru operaţie in sine de dezbatere succesorala, insa nu trebuiesc achitate taxele de timbru aferente acestei mosteniri. Prin urmare, in situaţia in care aceste taxe suplimentare au fost percepute, atunci este vorba de o plata nedatorata. Astfel, va trebui sa formulati o cerere de chemare prin care sa se dispună returnarea sumelor de bani achitate in plus ca taxe către Dvs.