DWQA QuestionsLegea 18/1991 ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

In 1999,am intrat in posesia titlului de proprietate emis in temeiul Legii 18/91 in favoarea mamei dupa tata ,deoarece fratele ei avea domiciliul in strainatate.
In 2005 unchiul isi redobandeste cetatenia romana si in temeiul Legii 247/2005,solicita reconstituirea dreptului de proprietate ,alaturi de mama mea,prin instanta.
Toate actele normative in materia fondului funciar,edictate ulterior Legii 18/91 au stabilit ca nu aduc atingere in nici un fel titlurilor eliberate cu respectarea prevederilor Legii 18/91,la data intocmirii lor:art.II si art.IV.alin.2.
Este constitutional sa-mi pierd dreptul la proprietate dobandit in anul 1999 prin mostenirea mamei decedate?
Este legal ca unchiul sa fie trecut in titlul de proprietate alaturi de
mama,acum in 2010 prin decizia Tribunalului, prin art.1 din primul Protocol Aditional la Conventia Europeana a Drepturilor omuluisi sa nu afecteze „substanta insasi a dreptului”(cauza Golder contra Marii Britanii)?
Exista posibilitatea de a-l inlatura si sa-mi redobandesc in totalitate proprietatea?

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Dvs. nu va pierdeti niciun drept de proprietate intrucat ce ati obtinut prin reprezentarea mamei ramane tot al dvs. Cu alte cuvinte, cota ce se cuvenea mamei dvs. este a dvs. intrucat sunteti mostenitoarea sa. In acelasi timp si unchiul dvs. beneficia de o cota parte din masa succesorala de pe urma tatalui, respectiv o cota egala cu a mamei dvs. intrucat ambii au calitatea de fiu-fiica.
Desigur, ca in cazul in care (spre ex.) fratele a depus o cerere de restituire in mod tardiv, atunci va este afectat dreptul de proprietate ca urmare a indeplinirii prescriptiei extinctive ince priveste cererea fratelui.
Exista posibilitatea de a-l inlatura pe frate insa trebuie verificata situatia exacta a dosarului. Pot exista situatii in care a existat un testament, fratele nu avea calitatea de mostenitor sau asa cum v-am precizat mai sus, cererea a fost depusa in mod tardiv. Fiecare caz are particularitatile sale insa in practica se pot ivi mai multe situatii care pot duce la inlaturarea unui mostenitor.