DWQA Questionsintrebare succesiune
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua. As dori sa ma lamuriti si pe mine intr-o privinta. Incep prin a-mi enumera mai jos familia, pentru a va usura intelegerea problemei.

Ivascu Petre- bunic, proprietar, in viata
Ivascu Domnica – bunica, decedata in 2002
Ivascu Madalina- mama, in viata, copilul ambilor bunici
Anghelache Doru- unchi, in viata, copil dintr-o casatorie anterioara a bunicii
Niculae Camelia- eu, nepoata, in viata

Bunicul meu este proprietarul unui apartament cumparat pe parcursul casatoriei. Apartamentul este doar pe numele lui, nu si al bunicii. Bunica este decedata de 9 ani si acum bunicul doreste sa imi lase mie apartamentul. Este vb de ap cu 3 camere in sectorul 6, Cart. Dr. Taberei, Str. Obcina Mare nr. 1, bl F3, et 2/4. Care este cea mai simpla cale? Se poate face in vreun fel fara a fi nevoie de dezbaterea succesiunii sau de acordul mamei sau a unchiului meu, avand in vedere ca este doar pe numele bunicului? Daca da, spuneti-mi va rog cam cat costa aproximativ si care este calea. Daca este imposibil, atunci spuneti-mi totusi care este cea mai putin costisitoare cale (in afara de testament).

Astept cu deosebit interes un raspuns din partea dumneavoastra.

Multumesc,
Camelia Niculae

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In primul rand apartamentul, fiind cumparat in timpul casatoriei bunicilor dvs,.este bun comun, chiar daca actele au fost incheiate doar pe numele bunicului. Aceasta inseamna ca in cazul dezbaterii succesiunii dupa bunica dvs. jumatatea ei din apartament s-ar imparti intre bunicul dvs., mama dvs. si unchiul (daca accepta mostenirea).

Daca nimeni nu s-a ocupat de aceste formalitati si casa se afla pe numele bunicului el poate dispune de acest bun in intregime (ca mostenitor acceptant tacit_ si poate sa vi-l vanda prin contract de vanzare-cumparare, insa este posibil sa fie atacat de ceilalti mostenitori (mama dvs. si unchiul daca dovedesc ca au acceptat succesiunea tacit).

Cel mai indicat ar fi insa sa dezbateti succesiunea si sa se stabileasca toate situatia concret pentru a nu ajunge mai tarziu la un sir de litigii.

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!