DWQA QuestionsIntabularea intareste dreptul de superficie dobandit prin hotarare judecatoreasca def. si irev.?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila am dobandit un drept de superficie asupra a 2 cladiri din lemn (magazie lemne si wc), la fel ca si alti cativa vecini. Vecinii au intabulat cladirile lor spunand ca asa au fost sfatuiti de dna avocata, considerand ca, prin intabulare, proprietarul terenului (cu care au avut litigiul ce a dus la hot. jud. definitiva) nu va mai putea astfel schimba ceea ce este prevazut in hotararea instantei.
Eu nu sunt convins de necesitatea sau utilitatea intabularii in momentul acesta, si cred ca hotararea definitiva a instantei este suficienta pentru a beneficia in continuare de cladirile din dreptul de superficie dobandit, fara teama ca proprietarul terenului ar putea sa le modifice conditia actuala (locatie, marime, existenta, destinatie etc). Intabularea mi-am propus sa o fac dupa ce voi vedea decizia proprietarului terenului in legatura cu terenul aferent, sperand ca prin negocieri si cumparare voi putea capata si terenul necesar accesului la aceste cladiri. De aceea vin cu intrebarea din titlul postarii.

Va multumesc.

Cu respect, Serban Gabriel

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Intr-adevar intabularea dreptului dvs. creeaza o aparare in favoarea dvs. in ce priveste dreptul dvs. si in raport cu tertii. Ca atare, ar fi indicat sa inscrieti dreptul de superficie. Ulterior, daca achizitionati si terenul, veti putea modifica inscrierea de la nivelul cartii funciare.

Cu stima,
Echipa CJO.ro