DWQA QuestionsIntabulare gresita ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua.

As avea si eu nevoie de un sfat intr-o delicata problema legata de intabularea unui teren intravilan.
Bunica mea detine un teren intravilan in loc. X. Terenul este trecut in titlul de proprietate cu intreaga suprafata , vecini, pozitia exacta. Lipsea doar intabularea sa.
Firma X din acea localitate s-a extins peste terenul nostru , incalcandu-ne dreptul de proprietate si distrugand din acel teren. In aceasta situatie se mai afla inca 2 vecini care detin teren in acea zona.
Cand am aflat de cele intamplate, am angajat un inginer topograf pt a ne face intabularea terenului.
Problema a inceput de aici. Inginerul ne-a facut o intabulare gresita, adica ne-a mutat terenul cu peste 40 m mai departe decat era initial si l-a trecut cu o suprafata mai mica decat scria in titlul de proprietate.
Ulterior am aflat de la el ca a fost obligat sa faca asta de firma cu care lucra in colaborare deoarece nepoata primarului din localitatea respectiva, care s-a ocupat special de intabulare , impreuna cu primarul au dorit ca acel teren peste care a trecut firma sa figureze fara proprietar pt ca primaria sa intre in posesia lui si sa-l vanda ei acelei firme.
In momentul de fata avem o intabulare gresita, teren distrus, firma nu mai doreste sa-l cumpere si nimeni nu vrea sa ne ajute sa rezolvam problema intabularii. Nu putem face o noua intabulare deoarece firma cu care s-a colaborat, refuza sa refaca actul. Care sunt pasii urmatori pt a rezolva problema si ce se poate face mai exact?!
Va multumesc anticipat!

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

O opitune ar fi sa formulati o actiune in rectificarea cartii funciare. „Acţiunea în rectificarea cărţii funciare reprezintă un mijloc de apărare pe cale judiciară a drepturilor subiective civile, susceptibile de înscriere în cartea funciară, care conferă oricărei persoane al cărei drept este vătămat printr-o înscriere inexactă, posibilitatea să solicite înlăturarea inexactităţii şi corelarea înscrierii cu situaţia juridică reală a drepturilor ce formează obiectul înscrierii.” Totusi, trebuie sa aveti in vedere ca aceasta actiune are un caracter subsidiar, este grefată pe o acţiune de fond – acţiune în nulitate sau anularea actului: spre ex. in cazul dvs. anularea absoluta a incheierii de carte funciara- şi constă într-o cerere în constatarea nevalabilităţii înscrierii sau titlului în temeiul căruia s-a săvârşit înscrierea.