DWQA QuestionsInstanta vinovata de abuz?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Sotia a solicitat divortul -„cu acordul ambelor parti”. Eu, ca sot nu am fost niciodata deacord si n-am semnat nimic in acest sens.

La prima infatisare desi nu m-am prezentat, instanta totusi a decis desfacerea casatoriei!!! Atunci la prima infatisare!
cu drept de apel 30 de zile. Eu am aflat acest lucru dupa 90 de zile.
Pe situl judecatoriei scrie doar Admis Fond. Nimic despre solutie!!!

Oricat ar parea de caraghios sa mai comentez acum, totusi imi pare un abuz, o nedreptate. Daca de exemplu sotia mea nu e chiar in deplinatatea facultatilor mintale cand cere acest lucru, iar eu nu m-am putut prezenta la prima infatisare sa-mi sustin punctul de vedere?

Este respectat in acest caz dreptul familiei? Am fost socat sa aflu ca sunt divortat de 90 de zile, timp in care eu asteptam sa vad afisat pe situl judecatoriei (Timisoara) data urmatoarei infatisari.

Este acesta un abuz? Daca da, pot trage pe cineva la raspundere? Cum?
Va multumesc!

3 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Instanta nu este tinuta de prezenta paratului (a dvs.), ci doar de prezenta reclamantului. Prin urmare, daca procedura a fost legal indeplinita, atunci aceasta ar fi putut pronunta divortul. Desigur ca probabil actiunea s-a calificat ca din vina ambilor soti si nu cu acordul partilor pentru ca nu putea avea loc fara acordul propriu-zis al dvs. Indicat ar fi sa verifcati dosarul pentru a observa ce s-a intamplat in mod concret (poate a fost depus un act care sa ateste un eventual acord al dvs.)

Dvs. puteti atacat hotararea instantei dupa ce vi se comunica hotararea in termen de 30 de zile. Ca atare, in cazul in care nu sunteti de acord cu hotararea si au fost nereguli, cea mai buna cale este de a ataca cu apel.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Citatia pentru prezentare spunea ca e „divort cu acordul ambelor parti”. N-am semnat nimic in acest sens si nu m-am prezentat.
La prima infatisare instanta constata ca nu m-am prezentat si incuviinteaza proba cu martori= sora ei, care afirma ca ca nu mai exista armonie in viata de cuplu etc. In fapt ne-am vazut cu martora o singura data in ultimi 4-5 ani!!! la nuta fiicei ei si relatiile erau foarte bune!!

Dupa prima infatisare la care nu m-am prezentat, pe situl judecatoriei scria ca amana pronuntarea peste 8 zile (data cutare). In acea data m-am prezentat!!! Nu a avut loc nici o infatisare, am aflat atunci de la informatii judecatorie ca e vorba doar de pronutare si nu de vreo prezentare si ca n-am eu ce sa caut acolo si in acea zi instanta si desface casatoria, de data aceasta din culpa comuna.

Stiu ca pare caraghios! Suntem divortati si daca ea nu mai vrea, e clar ca nu mai putem fi impreuna!
Totusi, modul in care s-au petrecut lucrurile imi pare incredibil si revoltator. Pur si simplu nu m-am prezentat la prima infatisare. N-a mai existat vreo a doua infatisare ci am aflat in Aprilie ca de fapt sunt divortat din Decembrie.

Chiar daca nu ne mai reface nimeni casnicia, modul in care a decurs divortul imi pare strigator la cer de
nedrept si fara urma de respect la adresa Dreptului Familiei.
Daca s-a procedat ilegal, pot face ceva ca cei care au gresit sa plateasca?? Simt nevoia unei reparatii macar morale! Pur si simplu percep ceea ce s-a petrecut ca pe o uriasa nedreptate. Se poate si asa?
Intr-o zi sa aflii pur si simplu ca de fapt esti divortat de 3 luni si tu n-ai habar??
Sau nu te-ai putut prezenta la prima infatisare si nici ca mai exista vreuna in care sa-ti spui macar punctul de vedere??

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Din pacate dvs. ati avut posibilitatea de a formula intampinare si astfel sa atacati actiunea formulata. Totodata, puteati sa faceti o cerere de amanare ca urmare a imposibilitatii dvs. de prezentare. Cai legale prin care sa va impotriviti au existat. In acest moment, dvs. mai aveti o cale de atac care poate sa schimbe in tot solutia instantei de fond. Instanta nu era obligata sa nu dispuna nimic daca dvs. nu ati sesizat-o in niciun fel. Procedura fiind indeplinita, atunci s-a trecut la judecarea cauzei.

In acest moment, daca sunteti interesat, nu puteti decat ataca decizia instantei de fond (dupa ce in prealabil verificati dosarul de la fond) intrucat daune nu aveti pentru ce solicita (sau a le castiga) deoarece nu v-ati folosit de caile legale pe care le aveati la dispozitie, iar mai mult nu puteti invoca propria turpitudine (greseala).