DWQA Questionsinsolventa
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,

Cum este mai bine pentru o firma care are datorii si in cazul in care creditorul principal (tot firma) si-a declarat intentia verbal (deocamdata) de a solicita insolventa debitorului?Concret:
1)de a astepta sa ceara ei insolventa sau sa declare firma debitoare cererea respectiva?
2)in cat timp de la depunerea cererii de insolventa se face inventarierea bunurilor firmei si se numeste lichidator sau un nou administrator?Si cum se va proceda atunci?
3)daca firma debitoare nu doreste falimentul ci se afla in imposibilitatea platii datoriilor datorita unor conditii contractuale financiare care nu au putut fi respectate si doreste sa propuna un plan de reorganizare- ce presupune acest lucru si cine il va face?Mentionez ca exista mai multe debite, inclusiv catre stat, dar care vor putea fi stinse in viitor printr-un plan de esalonare, in afara debitului principal catre firma care ne-a inchiriat un spatiu.
4)cum se poate dovedi faptul ca firma creditoare ( firma care inchiriaza spatii intr-un centru comercial) a incheiat un contract cu un chirias ( sau chiar mai multi) cu anumite clauze financiare stiind de la inceput ca acestea nu vor putea fi respectate de catre chiriasi datorita mediului intern care nu asigura potentialul presupus al afacerilor?
5)in cazul in care asociatii firmei SRL au retras pe parcursul derularii contractului de inchiriere diverse sume din contul asociatilor (455) , reprezentand restituiri din sumele imprumutate initil firmei la deschidere- poate acest aspect sa fie considerat rea intentie in privinta platii datoriilor reprezentand chiria spatiului?
6)Mentionez ca si in prezent exista in acest cont 455 inca o suma consistenta de recuperat.In cazul in care debitorul principal introduce insolventa atunci asociatii care mai au de recuperat din firma aceste sume se pot declara si ei creditori si pot sa recupereze banii respectivi?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

1. Nu va pot raspunde concret la aceasta intrebare intrucat nu cunosc situatia exacta a societatii. Cert este ca pentru a introduce debitorul o astfel de cerere, cerintele sunt ceva mai stricte.
2. In functie de momentul la care judecatorul va pronunta admiterea cererii si intrarea in procedura insolventei. Nu este un termen strict, ci unul variabil.
3. In aceasta situatie firma nu este in isolventa, ci eventual in insolvabilitate. Totusi, reorganizarea judiciara este procedura ce se aplica debitorului, persoana juridica, in vederea achitarii datoriilor acestuia, conform programului de plata a creantelor. Procedura de reorganizare presupune intocmirea, aprobarea, implementarea si respectarea unui plan, numit plan de reorganizare, care poate sa prevada, impreuna sau separat:
a) restructurarea operationala si/sau financiara a debitorului;
b) restructurarea corporativa prin modificarea structurii de capital social; c) restrangerea activitatii prin lichidarea unor bunuri din averea debitorului.
Planul este constituit de debitor.
4. Prin contractul de inchiriere in principiu, insa acest fapt nu poate duce la rspingerea unei cereri de insolventa.
5. Nu, deoarece acele sume au fost retrase in vederea unei acoperiri de debit.
6. In principiu nu, insa s-ar putea pune problema daca fata de acestia societatea ar avea un debit ca urmare a unor activitati comerciale.

Va recomandam [link url=http://www.cjo.ro/urgenta] Consultanta Juridica Individuala[/link]