DWQA Questionsinselaciune ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,
as avea o intrebare si m-as bucura daca as primi un raspuns.
M-ar interesa daca m/ar putea ajuta cineva in urmatoarele cazuri.
Am de recuperat datorii de la o firma de constructii de care am fost inselata. Nu mi-a termiat casa la cheie dupa cum era stabilit in contract. In urma hotaririi judecatoresti de la curtea suprema Bucuresti a incercat un executor sa-mi recupere banii pierduti insa nu a reusit deoarece toate bunurile ( apartament , masini, firma) au fost instrainate in timpul cit am unblat in judecata.
Mai am de recuperat bani de la o persoana privata caruia i-m facut o imputernicire la banca pentru a se ocupa mai departe de constructia casei insa domnul din banii mei si-a cumparat o casa insa pe numele socrului lui.
Si aici executorul nu a gasit nimic de recuperat.
De atunci au trecut ca. 6 ani.
Eu locuiesc in Germania.
M-as bucura daca as primi un raspuns.
Va multumesc.
Email. ergaby24@yahoo.de

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Referitor la intrebarea dvs., raspunsul este da, ceea ce ati suferit dvs. reprezinta inselaciuni si chiar daca a trecut o perioada de 6 ani, dvs. aveti inca posibilitatea de a formula impotriva celor care v-au prejudiciat plangeri penala pentru tragerea la raspundere a acestora.
Codul penal prevede:

„Art. 215. – Înselaciunea
Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, în scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 12 ani.
Înselaciunea savârsita prin folosire de nume sau calitati mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseste cu închisoare de la 3 la 15 ani. Daca mijlocul fraudulos constituie prin el însusi o infractiune, se aplica regulile privind concursul de infractiuni.
Inducerea sau mentinerea în eroare a unei persoane cu prilejul încheierii sau executarii unui contract, savârsita în asa fel încât, fara aceasta eroare, cel înselat nu ar fi încheiat sau executat contractul în conditiile stipulate, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta în alineatele precedente, dupa distinctiile acolo aratate.
Emiterea unui cec asupra unei institutii de credit sau unei persoane, stiind ca pentru valorificarea lui nu exista provizia sau acoperirea necesara, precum si fapta de a retrage, dupa emitere, provizia, în totul sau în parte, ori de a interzice trasului de a plati înainte de expirarea termenului de prezentare, în scopul aratat în alin. 1, daca s-a pricinuit o paguba posesorului cecului, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta în alin. 2.
Înselaciunea care a avut consecinte deosebit de grave se pedepseste cu închisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.”