DWQA QuestionsIndivizibilitate sau nu a certificatului de mostenitor? ( decizia XI a ICCJ din 5.02.2007) ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

In urma decesului tatalui s-a emis un certificat de mostenitor, in anul 1980, pe numele sotiei si a unuia dintre cei 4 copii. Ceilalti trei sunt renuntatori. La vremea respectiva, suprafata din certifcat era de 250 mp. Conform registrului agricol 1959-1963 tatal decedat figureaza cu suprafata de 1.3 ha, ca titular de drept. Sotia face cerere in nume propriu pentru suprafata de 1.3ha, Comisia locala de fond funciar nu ia in considerare certificatul de mostenitor, nici titularul de drept al terenurilor si emite titlul de proprietate numai pe numele sotiei supravietuitoare. In acelasi timp, fiul beneficiar al certificatului de mostenitor nu face cerere catre Comisia locala, considerand ca beneficiaza automat de dreptul din certificatul de mostenitor alaturi de mama sa. In 1992 mama decedeaza . In prezent, cei trei copii renuntatori cer in instanta impartirea terenului in parti egale dupa mama deoarece ei considera ca, fiind singura care a facut cerere este si singura beneficiara a certificatului de mostenitor. Intrebarea este : fiul trecut alaturi de mama sa in certificatul de mostenitor mai beneficiaza in aceste conditii de cota parte ce i-ar reveni conform inscrisului ? Si: avea Comisia locala obligativitatea emiterii titlului de proprietate pe numele titularului de drept din registrul agricol ( tatal decedat ) sau comisia a procedat corect luand pur si simplu in considerare cererea sotiei mostenitoare in emiterea titlului de proprietate?

2 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

In conditiile in care fiul din certificatul de mostenitor nu a depus cerere, atunci acesta nu putea beneficia de dreptul de proprietate de care a beneficiat mama care a depus cererea. Fiul din certificatul de mostenitor va beneficia de dreptul de mostenitor si implicit de proprietate dupa mama sa. Din pacate, Comisia nu verifica actele si nu lua in considerare existenta sau nu a altor mostenitori. Pentru Comisie era important doar cine depunea cererea, motiv pentru care au existat multe litigiii cu privire la modalitatile de atribuire ale terenurilor.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Totusi, in ce priveste beneficiul mostenitorului de pe urma cererii depuse de catre alt mostenitor, practica nu este unitara. Astfel, se accepta ca in cazul unui partaj, mostenitorul existent pe certificatul de mostenitor sa beneficieze de drepturile sale desi nu a depus cerere pentru retrocedare. Acest fapt este posibil intrucat unele instante au in vedere ca respectivul mostenitoru fiind trecut in certificatul mostenitor si astfel avand calitate de erede, va putea beneficia de drepturile sale desi nu a facut cerere de restituire deoarece in caz contrar ar fi lipsit de drepturile sale.