DWQA Questionsincredintare copil minor din afara casatoriei
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,

Pentru a nu a mai avea nevoie de acordul in forma notariala a tatalui la scoaterea din tara a copilului minor, este suficienta promovarea in instanta a actiunii in incredintarea minorului si obtinerea unei hotatari de incredintare? Mentionez ca minorul locuieste cu mine in calitate de mama. Eu si tatal copilului nu convietuim.
O a doua intrebare: se poate schimba numele minorului pe cale administrativa avand in vedere ca minorul nu s-a nascut in cadrul unei casatorii iar parintii nu convietuiesc. La declararea nasterii am fost de acord sa poarte numele tatalui, insa acesta nu doreste sa se implice in viata fiului sau, nu are legaturi personale cu acesta, nu participa la cresterea si educarea lui, nu contribuie financiar, nu il viziteaza, motiv pentru care consider ca este mai bine pentru minor sa poarte acelasi nume ca si mine.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Cu stima

A.H.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Raspunsul este afirmativ, daca instanta va incredinteaza minorul in totalitate.

In principiu, acesta nu poate constitui un motiv intemeiat pentru schimbarea numelui, insa indicat este sa lecturati ordonanta privind schimbarea numelui pe cale administrativa.

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!