DWQA QuestionsINCOMPATIBILITATE CU FUNCTIA PUBLICA?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Functionarii publici de executie pot face parte din structurile de partid(vicepresedinti)?Mai precis organizatia judeteana a femeilor (nu este inregistrata juridic).

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Conform art. 98 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei:

„Art. 98. – (1) Funcţionarii publici pot fi membri ai partidelor politice legal constituite.
(2) Funcţionarilor publici le este interzis să fie membri ai organelor de conducere ale partidelor politice şi să exprime sau să apere în mod public poziţiile unui partid politic.
(3) Funcţionarii publici care, potrivit legii, fac parte din categoria înalţilor funcţionari publici nu pot fi membri ai unui partid politic, sub sancţiunea destituirii din funcţia publică.”

Mai mult, conform art. 96 din aceeasi Lege:

„Art. 96. – (1) Functionarii publici pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice si in alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public potrivit fisei postului.”

Prin urmare, in situatia in care organizatia ar fi constituita ca un patid politic ati putea face parte din ea insa nu in calitate de organ de conducere. Insa, atat timp cat organizatia face parte dintr-un sector privat, atunci ati putea face parte din ea si detine orice functie de conducere din interiorul sau. Mai mult, organizatia nu trebuie sa aiba un scop lucrativ intrucat ati fi in incompatibilitate conform art. 94 din aceeasi Lege.

Va recomandam [link url=http://www.cjo.ro/urgenta] Consultanta Juridica INDIVIDUALA si URGENTA[/link]