DWQA QuestionsIncidenta prescriptie extinctiva ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua !

Doresc sa stiu daca situatia mea este supusa sau exceptata de la prescriptie in urmatoarele conditii :
Dupa decesul mamei, casa – in Bucuresti – a fost mostenita de tata, eu si sora mea, in baza actelor de mostenitori, in cuantumuri corect legale, fara a face inca iesire din indiviziune.

In 1999, tatal meu a facut act de vanzare sorei mele asupra intregii sale parti detinuta si mostenita din casa, fara ca eu sa cunosc acest lucru (si eu si sora mea locuim in strainatate). Dupa 3 lun, tata a decedat. Curand am aflat despre tranzactia mentionata si am actionat-o pe sora mea in judecata cerand : anularea actului de vanzare-cumparare dintre tata si sora mea; sa se constate ca este un act de donatie deghizata; sa se dispuna reductiunea donatiei pana la limita cotitatii disponibile.
In sentinta 6698/2001, ramasa definitiva in 2002, Judecatoria Sector 2 constata ca actul de vanzare-cumparare mentionat este donatie deghizata; respinge cererea prin care se solicita constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare-cumparare ca neintemeiat; „respinge, ca prematur formulat, capatul de cerere prin care se solicita reductiunea donatiei deghizate pana la limita cotitatii disponibile”.

Intrucat nu am ajuns la o intelegere amiabila cu sora mea, in 2008 am chemat-o in judecata pentru judecarea/dezbaterea succesiunii de pe urma tatalui nostru, precum si pentru partajarea si iesire din indiviziune a intregii averi mostenite de la ambii parinti, conditii pentru ca solicitarea reductiunii mentionate sa nu mai fie prematura.
Cauza este in derulare si nu s-a depasit faza de depunere acte asupra intregii mase succesorale (in afara casei, mai intra un loc de veci si 2 mici terenuri agricole in jud. Prahova)

Intrebarea mea – ajutorul ce vi-l solicit – se refera la potentialul termen de prescriptie. Se aplica prescriptia asupra actului de vanzare-cumparare – constatata drept donatie deghizata – in conditia in care abia acum, la 9 ani de la intocmirea lui si de la decesul tatalui nostru, se judeca succesiunea ? Mai pot formula cererea de reductiune a acelui act pana la limita cotitatii disponibile, sau aceasta cerere este lovita de prescriptie ?
Cu stima

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Conform art. 3 din Decretul 167/1958, termenul de prescriptie al reductiunii este de 3 ani. Acest termen prevede ca cei 3 ani incep sa curga de la data deschiderii mostenirii sau de la data de la care ati luat la cunostinta de donatie in sine. Astfel, chiar daca dupa proces curge un nou termen de prescriptie de 3 ani, avand in vedere ca procesul a sistat in anul 2002 atunci ar fi trebuit sa introduceti actiune in 2005. Din pacate, cererea este tardiva.
Evident ca sfatul nostru este sa cereti totusi si reductiunea, intrucat riscati sa piedeti mai mult decat daca n-ati invoca acest aspect. Poate instanta apreciaza ca nedezbaterea succesiunii duce la neprescrierea termenului de prescriptie extinctiva.