DWQA QuestionsInceteaza de drept contractul de munca pe durata determinata la expirarea termenului prevazut de lege daca sunt insarcinata in 3 luni cand se implineste termenul de 24 de luni?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Sunt angajata la o firma cu contract de munca pe durata determinata iar in luna iunie implinesc 24 de luni de la angajare. Problema este ca am ramas insarcinata si ma intereseaza care va fi situatia mea in momentul in care voi instiinta firma de acest fapt. Stiu ca, potrivit prevederilor legale in domeniu, ar trebui sa am dreptul la indemnizatia pentru cresterea copilului deoarece am cotizat 12 luni la fondul asigurarilor sociale si sa mi se suspende raporturile de munca. Intrebarea mea este: este posibil ca angajatorul sa-mi prelungeasca contractul pana la momentul intrarii in concediu prenatal sau contractul inceteaza de drept la expirarea contractului pe durata determinata? In situatia in care contractul inceteaza de drept va trebui sa-mi iau concediu medical pana la nastere? Va multumesc.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In primul rand trebuie sa aveti in veder ca nu este obligatoriu sa fiti angajata ca sa beneficiati de indemnizatie ci doar sa realizati venituri profesionale supuse impozitului pe venit, sau mai exact sa fi cotizat cele 12 luni.
OUG 148/2005: „Art. 1. – (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.”
1. Angajatorul poate sa va prelungeasca contractul daca ajungeti la un astfel de consens insa in sens contrar contractul va inceta odata cu ajungerea la termen.
2. Nu va trebui sa va luati concediu pentru ca beneficiati de indemnizatie doar in cazul in care cotizarea este completa. In cazzul in care cotizarea nu este completa, puteti beneficia de somaj, iar somajul este considerat contizatie la fondul asigurarilor sociale.