DWQA QuestionsIn calitate de colectionar, imi permite legea sa cumpar obiecte de numismatica originale din WW2 care au pe ele semnul zvasticii ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua! Sunt colectionar de numismatica si faleristica (decoratii) si va rog sa imi spuneti daca este permisa legal cumpararea si eventual revinderea unor obiecte originale ( monede, bancnote si decoratii) de provenienta germana din Al Doilea Razboi Mondial, care au reprezentat semnul nazist al zvasticii pe ele, de la si catre alti colectionari, prin intermediul siturilor de licitatii online din Romania. M-am interesat si am aflat ca regimul acestor obiecte este reglementat prin OUG 31 din 13 Mar. 2002, completat cu Lg. 107 si 278 din 2006 (poate si altele). Nefiind de specialitate, am nevoie de ajutorul Dvs in interpretarea textelor, in special Art.4 alin.3. Am observat ca sunt foarte multe astfel de obiecte in licitatii pe situri din Europa si Romania, vanzatorii adaugand in textul licitatiei o nota prin care declara public ca obiectul respectiv este adresat numai colectionarilor, nu face niciun fel de propaganda politica si nu exprima convingeri personale. Bucuros ca am aceasta cale de a ma adresa unor persoane de la care pot primi un raspuns complet si competent, va multumesc anticipat ! Cu deosebita stima, Liviu Ilioiu (Campina).

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Conform art. 4 din OUG 31/2002,
„(1) Confectionarea, vânzarea, răspândirea, precum şi detinerea în vederea răspândirii de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.
(2) Cu aceeaşi pedeapsa se sanctionează şi utilizarea în public a simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe.
(3) Nu constituie infractiune fapta prevăzută la alin. (1) sau (2), dacă este săvârşită în interesul artei sau ştiintei, cercetării ori educatiei.”

iar, conform art. 2 lit b), „prin simboluri fasciste, rasiste sau xenofobe se întelege: drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne, care promovează ideile, conceptiile sau doctrinele prevăzute la lit. a)”.

Prin urmare, atat timp cat nu se are in vedere „raspandirea” in sensul in care se urmareste promovarea ideilor, conceptiilor sau doctrinelor fasciste, rasiste sau xenofobe, atunci nu nicio incalcare a actului normativ. Mai mult decat atat, avand in vedere calitatea de colectionar, situatia dvs. se incadreaza sub incidenta si a alin. 3 cu privire la interesul artei.