DWQA Questionsimposibilitate plata rate dupa divort
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua. Multumesc anticipat.!
In urma unui divort care doar s-a terminat. A fost inaintat de mine si el nu s-a prezentat deloc. Am ramas cu o fetita de 9 ani si cu rata si carduri descoperite pe care ma aflu in imposibilitatea de a le plati. Lucrez dar am un salariu minim pe economie. Ratele sun toate pe numele meu fiindca fostul sot a fost plecat din tara 6 ani si au fost facute pe numele meu. M-a ajutat mult mama, dar acum o rata o are ca coplatitor pe mama si risca sa piarda casa din cauza nesabuintei mele. Tata a decedat acum cateva luni, deci…!
S.O.S. Nu stiu incotro sa o apuc. Bancile ma cauta si ma ameninta. Suma totala a creditelor se ridica la valoarea de 30.000 ron, deci cam 1200 ron/luna.
Ca sa apelez mla instanta imi este imposibil fiindca se plateste o suma mare. Deci

3 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In primul rand ar trebui sa dispuneti obligarea fostului sot la plata unei pensii de intretinere pentru copil si eventual obligarea la plata unora dintre credite (daca aceste credite au fost luate pentru casatorie in sine si daca nu s-a discutat deja despre aceste aspecte in cadrul procesului de divort).

In cel de-al doilea rand ati putea avea o discutie cu cei de la Primaria de care apartineti, intrucat exista anumite ajutoare sociale pentru familiile monparentale care au anumite venituri.

In cel de-al treilea rand incercati sa discutati cu cei de la Banci pentru o eventuala esalonare a platilor, in raport cu veniturile dvs.

In cazul in care nu puteti acoperi datoriile, atunci se va trece eventual la executarea dvs., care se poate face asupra veniturilor sau bunurilor. Daca nu aveti bunuri, atunci se va face poprire pe venituri. Mai multe detalii despre executarea silita puteti gasi la adresa: http://www.cjo.ro/aj/files/executarea_silita.html

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Deci specific ca stau cu mama care are o pensie de 1100, deci nu stiu daca pot beneficia de vreun ajutor de la primarie, avand in vedere ca adresa de pe CI este cea a mamei, unde locuiesc cu fetita.
Ma gandeam daca l-as putea apela in judecata cu un avocat din oficiu(Cerere ajutor public judiciar) pentru impartirea ratelor.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Da, puteti merge pe calea impartirii ratelor. Un model de cerere ajutor public judiciar, puteti gasi la urmatoarea adresa: http://www.cjo.ro/aj/modele/files/cerere_ajutor_public_judiciar.html