DWQA QuestionsImposibilitate de plata credite de nevoie personale
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna seara,

Apelez la sfatul dvs in legatura cu o problema foarte serioasa ce o priveste pe mama mea si, implicit, intreaga noastra familie: in urma cu aprox 7 ani, mama, angajata la stat cu o functie destul de importanta ce ii asigura un anumit confort financiar (ea avea la acel moment un salariu net de aprox 5200 lei) a apelat la credit bancar pentru a construi casa in care traim in acest moment. Mentionez ca pana atunci noi nu am avut optiunea unei locuinte, fiind permanent chiriasi. Prin urmare, a obtinut un credit, avantajos in acel moment, la Piraeus Bank + la 2 ani dupa aceasta un credit la Garanti Bank (in scopul finalizarii acelei constructii). Cu aceste 2 credite gradul de indatorare se ridica la aprox 50%.

In urma taierilor consecutive de salariu (initial toate sporurile, urmand cei 25% atat de mediatizati) mama mea a ajuns sa primeasca un salariu de 2300 RON, adica mai putin de jumatate din salariul initial ajungand deci in imposibilitate de plata.

In fiecare luna isi achita o parte din datorii, insa este imposibil sa ajunga la zi, ba mai mult figureaza cu o datorie de 550 EUR la Piraeus si 800 EUR la Garanti. Reesalonarea nu este o optiune, am incercat-o si pe aceasta insa a durat 3 luni iar banca a revenit la rata initiala. De asemenea, nici o alta banca nu va dori refinantarea, nici macar noi nu ne dorim acest lucru.

Chiar daca a purtat numeroase discutii cu ei si le-a explicat situatia, am ajuns in punctul in care ambele banci ne-au trimis somatii definitive de plata, in cadrul carora suntem amenintate cu recuperarea sumelor prin colectarea bunurilor personale (iar aici ma refer la casa pt ca altceva nu prea avem).

Va rog mult, aveti idee cum ar trebui procedat in aceste conditii? Este ceva de facut in contextul in care exista dovada clara a tuturor celor descrise de mine?

In asteptarea raspunsului dvs,

Cu deosebit respect,

Diana

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Din pacate tot cu bancile respective trebuie sa ajungeti la o intelegere, intrucat invocarea impreviziunii nu are o reglementare expresa decat dupa intrarea in vigoare a Noului Cod Civil (1 octombrie 2011).

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!