DWQA QuestionsImposibilitate de plata
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,
Sotul meu a facut acum cativa ani cand avea un salariu consistent imprumut la banca. Acum nu are nici macar jumate ca venit din cat avea pe atunci. Intre timp noi am vandut apartamentul unde locuiam si am cumparat o casa pe care acum am trecut-o pe numele fiului nostru avand in vedere faptul ca in ultimii 3 ani el ne-a sustinut financiar. Acum nici el nu mai poate sa ne ajute si e posibil sa fim in incapacitate de plata.
Intrebarea mea este : din cauza noastra, acum poate banca sa execute silit pe baiatul meu?
Multumesc!

6 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

R?spunsul este negativ, deoarece executarea se face doar asupra bunurilor Dvs.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Banca nu poate porni executarea silita impotriva fiului dvs., neavand niciun temei legal pentru aceasta.

Tinand cont de faptul ca, inainte de incetarea platilor, ati vandut imobilul, banca poate ataca in justitie actul incheiat in frauda dreptului ei si poate obtine desfiintarea actului juridic prin care v-ati creat o stare de insolvabilitate, daca actul atacat i-a creat un prejudiciu.

Av. Paula Nedelcu

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Banca ar putea anula contractul doar daca dovedeste ca vanzarea s-a produs intentionat in dauna ei/ Daca vanzarea s-a facut inainte de incapacitatea dvs. este foarte greu sa se anuleze contractul. Mai mult va fi extrem de greu sa dovedeasca ca banii de pe casa dvs. au fost dati fiului pentru o alta casa care sa fie de fapt a dvs., insa pe numele fiului. Motiv pentru care apreciez ca aceasta varianta cu anularea contractului este greu de admis in instanta.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Sunt sanse reale de admitere a unei asemenea actiuni in instanta din partea bancii.

Important este sa faca dovada prejudiciului daca prin actul juridic incheiat de debitor acesta si-a creat o stare de insolvabilitate sau daca a instrainat imobilul tocmai pentru a-l feri de o eventuala executare silita.

Bancile uzeaza de caile legale pentru acoperirea unui debit neachitat.

Av. Paula Nedelcu

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Pentru ca actiunea pauliana sa-si produca efectul (si anume anularea actului de vanzare-cumparare) va trebui ca si cumparatorul casei dvs. sa fi fost de rea-credinta. Prin urmare, anularea s-ar produce daca cumparatorul casei dvs. stia ca dvs. intentionati sa va creati o stare de insolvabilitate (ceea ce inseamna ca si dvs. trebuia sa fi urmarit acelasi lucru). Mai mult, conteaza si cand anume dvs. ati instrainat casa, precum si faptul ca dvs. nu ati primit nicio somatie cu privire la neplata (adica nu ati fost pusa in intarziere).

Ca atare, desi in practica s-au intalnit cazuri in care contractul s-a anulat, raman la ideea ca este dificil de dovedit si in cazul dvs. reau-credinta a dvs., precum si reau-credinta a cumparatorului dvs.