DWQA QuestionsImi poate impune vecinul cum sa-mi fac izolatia termica pe zidul de calcan?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua. Am si eu o intrebare:

Anul trecut am inceput sa izolam termic casa pe exterior cu polistiren de 5 cm. grosime (am inceput cu spatele casei care tot este hotar cu vecinii – zid de calcan cu trei vecini diferiti). A mai ramas un singur perete iar vecinul mi-a impus ca-mi da voie sa-mi fac izolatia doar cu conditia sa folosesc polistiren de 2 pe motiv ca \\\”ii micsorez curtea si la el in curte el dicteaza, ori fac cum spune el ori de loc\\\”. Va rog sa-mi spuneti care sunt parghiile legale (daca sunt, si eventual si numarul actului normativ respectiv) prin care eu sa-mi fac izolatia asa cum am inceput si cum doresc.

Cu multumiri,

Monik

4 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Atat timp cat aveti o autorizatie de constructie care va permite sa izolati casa termic, atunci vecinul nu va poate opune niciun drept atat timp cat acesta nu este afectat in vreun drept al sau. Astfel, fiind vorba doar de 3 cm, nu cred ca poate fi vorba de afectarea proprietatii dansului, in sensul in care se micsoreaza marimea curtii.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Multumesc mult pentru raspunsul prompt si la obiect dle. Barcaru. Din el inteleg ca am nevoie de o autorizatie de constructie pentru izolarea termica a locuintei. Stiam ca autorizatiile de constructie sunt necesare doar daca se schimba cu ceva aspectul (in sensul de geamuri noi sau usi care dispar, ca sa intelegeti ce vreau sa spun ca nu sunt de specialitate) sau arhitectura imobilului ceea ce in cazul meu nu se intampla. In aceasta situatie si daca as vrea sa zugravesc fatada cu alta culoare sau gardul as avea nevoie de aceasta autorizatie? Si revenind la intrebarea mea initiala, cum se poate stabili daca izolatia mea cu polistiren de 5 cm grosime aduce sau nu prejudicii proprietatii vecinului ca nu imi este foarte clar.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Imi cer scuze ca v-am scris gresit numele dle. Barcan. Barcaru este numelel unui cunoscut si am facut o confuzie. inca o data scuze

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Aveti nevoie de autorizatie de construire pentru izolatie, insa pentru a obtine aceasta autorizatie nu trebuie sa aveti documentatie de amenajare a teritoriului si de urbanism. Pentru a vopsi gardul si fatada nu aveti nevoie de vreo autorizatie. Daca obtineti autorizatia pentru izolatie de 5 cm, vecinul dvs. nu se mai poate opune.