DWQA QuestionsIesire din indiviziune/partaj bunuri comune ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,
Va rog din suflet „”ajutati-ma „” cu raspunsul la intrebarile urmatoare, nu am avocat/nu am bani pt onorariu avocat:
1.Se poate incepe un proces de – partaj – fara= a) stabilirea clara a „” f o n d u l u i „”/masei partajabile/valorii masei partajabile( pe care reclamantul o schimba la fiecare infatisare/citatie)
b)fara „”plata taxei de timbru””,sau o plata simbolica egala cu 0.2 % din valoarea taxei de timbru ???????
c) sau sa declare ceva gen = TAXA DE TIMBRU – o va plati/o plateste „”paratul”” ca e valoare/suma mare si eu reclamantul nu am bani//n-o platesc/
2. Daca in timpul casatoriei am cumparat „”cinci”” imobile iar o expertiza constata ca din economiile celor doua salarii/singurului salariu – se putea cumpara = o jumate/maxim o casa/imobil.. TOT 50 cu 50 % se impart cele cinci imobile ?????
3.CARE este definitia clara a „” casa/imobil la rosu””” si/sau casa/imobil in constructie/proiect in constructie/derulare,neterminat de construit (pt””stabilirea clara a taxei de timbru//valorii masei partajabile) = casa care are construit numai temelia si peretii,,,FARA tavane/placi ,acoperis,geamuri- este „imobil la rosu „” etc,,,,, sau invers = proiectul este pentru constructia = S + P + 3 etaje si s-a construit pina azi/ numai subsol si parter,,,,, TOT IMOBIL LA ROSU este
VA MULTUMESC MULT SI ANTICIPAT,,

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

1. a) In vederea dispunerii partajului, bunurile vor trebui identificate in mod clar, iar in cazul in care reclamantul nu a mentionat bunurile in mod clar, i se va pune in vedere sa le precizeze.
b) Potrivit noilor taxe de timbru pentru cererile de partaj taxe de timbru este de 3% din valoarea masei partajabile, taxa care se va achita de catre reclamant. In cazul in care si dvs. veti avea pretentii formuland astfel o cerere reconventionala, va trebui sa achitati si dvs. o taxa de timbru raportata la nivelul pretentiilor.
c) Reclamantul este cel care plateste taxa de timbru conform legii 146/1997 privind taxele judiciare.

2. In principiu, cel care a avut de-a lungul perioadei venituri mai mari, va dobandi in cote mai mari anumite imobile.La impartirea bunurilor comune, instanta va tine seama de contributia fiecaruia la dobandirea lor. Totusi, in dreptul nostru, o contributie o reprezinta si munca in gospodarie (inclusiv ingrijirea copilului), nu numai venitul financiar. Astfel, instanta nu va tine seama doar de raportul veniturilor ci si de munca in gospodarie depusa de catre femeie.

3. Bunurile se evalueaza in starea lor actuala, motiv pentru care nu are importanta definitia „casa la rosu”. In situatia in care o casa are doar rezistenta construita, atunci se va evalua in functie de aceasta situatie. In cazul in care o casa este finisata, valoarea sa se va calcula in functie de starea sa concreta.