DWQA QuestionsHandicap
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna dimineata, Doresc documentatie pt bolile care sunt cuprinse in lista de handicap. Motive: sotul meu a suferit un AVC ischemic, la 57 ani. Beneficiaza de pensie de boala grad 2. Deoarece de o jumatate de an nu mai sta singur acasa, il duc cu mine la servici (inainte mai iesea singur, dar a cazut de cateva ori…) Am fost cu el la psiholog, i-a facut un test. Scrie clar ca este dependent social. Am fost la comisie pt a-l incadra in handicap, am sperat ca pot fi insotitor… dar nu a fost asa. NU SE INCADREAZA IN CRITERIILE MEDICOPSIHOSOCIALE… Bolile AVC nu sunt cuprinse in lista de handicap? Cat de corecta este aceasta situatie? Un om care a ajuns dependent de altcineva… Eu il spal, il barbieresc, il imbrac, ii dau medicamente, mancare… Cine intelege situatia in care ma aflu? Cui sa cer ajutor? Au fost saptamani intregi in care nu am dormit noaptea,decat 2-4 ore, deoarece el se trezea…intre ora 2 si 4 nu dormea, facea galagie, injura, incerca sa ma loveasca… apoi adormea… dar mie imi sarea somnul. Cum sa fiu apta la servici? Chiar m-am gandit la un moment dat sa renunt la servici…dar am 53 ani, din ce as putea trai? Acum privesc certificatul primit de la Comisia de Handicap, scrie ca pot face contestatie, dar nici macar nu scrie unde se face aceasta contestatie. Va multumesc anticipat pentru orice sfat bun.
Doresc informatii despre reglementarile legislative dar pe intelesul meu si un sfat despre cum pot trece mai departe peste acesta greutate.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Pentru incadrarea in grad de handicap trebuie sa verificati Ordinul ministrului muncii, familiei ?i egalit??ii de ?anse ?i al ministrului s?n?t??ii publice nr.762/1.992/2007, privind aprobarea criteriilor medico – psihosociale, pe baza c?rora se stabile?te �ncadrarea �n grad de handicap. Prin urmare, pentru ca sotul Dvs. sa beneficieze de drepturile legii 448/2006, si sa fie incadrat, acesta trebuie sa respecte conditiile impuse in Ordin.

In mod normal, sotul dvs. ar trebui sa fie incadrat intrucat tipurile de handicap pot fi fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.

Certificatul de �ncadrare �n grad de handicap poate fi contestat, �n termen de 30 de zile de la emitere, numai la Comisia superioara de evaluare a persoanelor cu handicap pentru adulti. Contestatia se depune la comisia care a eliberat certificatul. Decizia emisa de catre Comisia superioara de evaluare a persoanelor cu handicap pentru adulti, poate fi atacata potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, cererea adresata instantei fiind scutita de taxa judiciara de timbru. Judecarea actiunii este de competenta instantei sau a curtii de apel �n a caror raza teritoriala aveti domiciliul, daca raspunsul acestora nu este cel dorit de catre Dvs.